Louis Burton, Bureau Vallée 2

Vodilna skupina jadralcev je prečkala greben visokega zračnega pritiska in zaplula v jugozahodnik, ki jih nosi naravnost proti cilju. Charlie Dalin je uspel zadržati prednost pred Louisom Burtonom, ki se je odločil za daljšo a hitrejšo plovbo. Njegov zaostanek se je zmanjšal na 40 nmi. Nova priložnost za napad bo danes popoldne, ko bodo zapluli proti Azorskim otokom, kjer so močni morski tokovi in nestabilni vetrovi, ki se vrtinčijo okrog visokih vrhov vulkanskih otokov. Le izjemna taktika bo omogočala napredovanje.

Louis Burton na jadrnici Bureau Vallée 2 je v izjemni formi. Pripravljen je za finalni obračun pred ciljem:

Louis Burton, Bureau Vallée 2

"Pihajo nestabilni vetrovi. Čuti, da fronta prihaja nad nas in se krepi. Trenutno piha 15 vozlov vetra, morje je vzvalovane a na preveč. Vetrovi pihajo v sunkih in spreminjajo smer. Ker plujem najbolj severno, prvi čutim učinke fronta. Trenutno je Apivia (Charlie Dalin) v boljšem položaju, ker še ne čuti fronte. Z jutrišnjim dnem bo vreme že manj stabilno.

Kdaj bomo dosegli Azore je odvisno od tega, kako hitro se bo premikala fronta, od naše hitrosti in možnosti, da ostanemo pred njo. Idealno bi bilo, da bi za Azorskimi otoki pluli za fronto in pluli z vetrom. Če bomo pluli počasneje, nas bo fronta ujela ravno med plovbo mimo otokov. To ne bo prijetno. Teoretično je prva možnost verjetna.

Zelo redko je, da so na taki regati plovila tako blizu drug drugemu. Je prav neverjetno. Vse se lahko še zgodi. Vsi bomo dali vse od sebe, da bomo čim prej pripluli do cilja. Poizkusil se bom držati nekoliko stran od ostale skupine vse do konca regate. Nekateri so stavili name, upam, da jih nisem razočaral. Dalinu sem se približal a še vedno bom prvi plul v fronti. Do cilja še ni nič odločeno. Trenutno je težko ugibati. Moram biti pri vrhu.

Naslednjih 24 ur bo izjemno hitrih Prečkali bomo fronto, 20 ur kasneje pa bomo z vetrom pluli proti Les Sables d'Olonne. Pot mimo rta Finisterre bo podobna iskanju luknje v šivankinem ušesu. Plovba ne bo udobna. No tu je zaenkrat vse v redu. Sicer pričakujem, da se bo v kratkem shladilo. Preko dneva sem še vedno v krtkih hlačah. Če bo šlo tako tudi v nadaljevanju bo super."

< Daljša plovba se obrestuje   Burton prevzel vodstvo >

Foto: © Stéphane Maillard / Bureau Vallée, posnetek zaslona