Louis Burton, Bureau Vallee 2, Vendee Globe

Louis Burton je ponoči izkoristil severnejšo pozicijo, hitrejše vetrove in prešel v vodstvo. Dalin zaostaja le 4 nmi, Boris Herrmann pa se je na tretjem mestu približal na vsega 35 nmi.

Vodilna četverica se je odločila da jadra po jugozahodni strani Azorskih otokov. Jugozahodni vetrovi jih potiskajo naravnost proti cilje v Les Sables d'Olonne. Do cilja regate je še 1200 nmi, razlike med vodilno četverico pa so le 90 nmi. V zadnjih 24 urah je bil zopet najhitrejši Herrmann. Preplul je kar 439 nmi, kar je 16 več kot zelo hitri Burton in 35 več kot Dalin, ki je izgubil vodilno pozicijo. Zelo solidno jadra tudi Thomas Ruyant. Kot četrti ima samo 90 nmi zaostanka in ostaja v boju za stopničke.

Louis Burton, Bureau Vallee 2, Vendee Globe

Yannick Bestaven in Damien Seguin, ki plujeta kot peti oziroma sedmi, sta izbrala drugačno taktik. Odločila sta se, da zaplujeta z vetrom. Namestila sta spinakerje in plujeta proti severu, kjer upata na močnejše vetrove. Nekoliko kasneje je isto potezo naredil tudi Pedote, ki pluje na odličnem šestem mestu.

Burton bo prednost povečal

Louis Burton pluje najseverneje. V zgodnjih jutranjih urah je zaplul med otokoma San Miguel in Santa Maria in izkoristil močnejše vetrove. Trenutno pluje v 21 vozlih jugozahodnika. Njegova hitrost plovbe znaša 18,6 vozla, hitrost približevanja cilju pa 16,7 vozla. Dalin na drugem mestu pluje 120 nmi jugovzhodno. Ima 17 vozlov vetra. Pluje s hitrostjo 16,1 vozla, hitrost približevanja cilju pa znaša 13,1 nmi. Dalinovo drugo mesto ogroža tudi Herrmann. Pluje med vodilnima jadralcema in je že preko noči pokazal, da mu tudi napad na prvo mesto ni neznanka. Pluje dve milji hitreje. Če bo tako nadaljeval še nekaj naslednjih ur, se bo močno približal drugemu mestu.

< Rezultat bo odvisen od fronte   Dalin, Burton, Dalin,…. >

Foto: © Stéphane Maillard / Bureau Vallée, posnetek zaslona