Maxi Banque Populaire XI

Ekipa Maxi Banque Populaire je splovila nov trimaran, ki je zgrajen z enim samim namenom. Zmagovati na regatah in postavljati svetovne jadralske rekorde.

Novi trimaran ekipe Maxi Banque Populaire v dolžino meri 32 m, v širino 23 m in bo imel kar 37 m visok jambor. Za oblikovanje je poskrbelo podjetje VPLP design v sodelovanju z oblikovalsko ekipo Banque Populaire. Z njim bo plul svetovno znani jadralski as Armel Le Cleac'h.

Gradnja novega super plovila se je začela že leta 2019. Izdelan je iz kombinacije karbona in kevlarja. Pri oblikovanju so želeli izdelati konstrukcijo, ki bi bila bolj odporna proti trkom v neznane plavajoče predmete. Trimaran bo eno prvih plovil s hidrokrili, ki jih bo možno odstraniti in v premeru poškodbe zamenjati z rezervnimi. Trimaran naj bi imel povprečno hitrost plovbe več kot 30 vozlov, najvišja hitrost plovbe pa naj bi znašala 45 vozlov.

Hidrokrila, ki bodo omogočala plovbo 1,5 m nad morsko gladino, so skoraj 2,5-krat večja od tistih, ki so bila vgrajena na plovilu prejšnje generacije, ob tem so nastavljiva po višini in po kotu. Zagotavljala bodo optimalno plovbo v različnih vremenskih razmerah in stanjih morja.

Maxi Banque Populaire XI

Foto: Voile Banque Populaire (FB)