Gasilniki NEURUPPIN F-500

Je prišlo do nesreče ali požara? Vam je zagorela kuhinja ali ste morda v strahu, da se vnamejo baterije vaših podvodnih igrač? Ste sploh vedeli, da niso vsi gasilni aparati primerni za gašenje vseh vrst požarov? Kako bi se lotili gašenja goreče litij-ionske baterije?

Danes tako rekoč na vsakem koraku govorimo o litij-ionskih baterijah. Vgrajene so v mobilne telefone, prenosne računalnike, električno orodje, gospodinjske aparate, električna kolesa ter prav tako tudi v električna plovila in razne vodne igrače.

Kako in zakaj lahko litij-ionske baterije sploh zagorijo?

Gasilniki NEURUPPIN F-500

Litij-ionske baterije vsebujejo vnetljiv elektrolit, ki se v primeru, da se temperatura baterije dvigne nad 150 °C, lahko samovžge, pri gorenju elektrolita pa nastaja kisik. Ker se že pri samem gorenju baterije sprošča kisik, s tem da jo pokrijemo, na primer z odejo, ne dosežemo pravzaprav ničesar, saj kisik sproti nastaja pod odejo. Prav tako lahko pri gorenju litij-ionskih baterij, zaradi nastanka plinov z visoko kinetično močjo med gorenjem, prihaja do eksplozij posameznih celic baterije. Litij-ionsko baterijo lahko pogasimo le tako, da jo hladimo, zato pa potrebujemo poseben gasilnik.

Gasilniki NEURUPPIN F-500

Posebnost gasilnikov F-500 je prav v tem, da imajo hladilni učinek. F-500 je poseben aditiv, ki je dodan vodi, vendar pa ne vsebuje fluora. Rezultat tega je, da ima voda z dodatkom F-500 bistveno močnejši hladilni učinek v primerjavi z navadno vodo in drugimi sredstvi za gašenje, kot je na primer pena. Prav tako se zmanjša površinska napetost vode, kar omogoča lažje prodiranje gasilnega sredstva v notranjost baterije, prav tako pa zavira sproščanje strupenih plinov pri gorenju baterije. Gasilniki F-500 so zato edini gasilniki, namenjeni gašenju litij-ionskih baterij, sončnih celic, pnevmatik in drugih gumijastih izdelkov. Gorljive snovi pogasijo na za okolje prijazen način, saj gasilno sredstvo, sestavljeno iz vode in aditiva F-500, ne uniči pohištva, ki je bilo v bližini požara. Gasilnik je primeren za uporabo v zaprtih in odprtih prostorih, saj je zaščiten pred zamrzovanjem do -30 °C.

Več o gasilnikih NEURUPPIN F-500 na mytoys@mennyacht.com