Žan Luka Zelko

Danes se je ob močnem vetru, velikimi valovi in mrazu, k sreči vsaj brez dežja, z zadnjim plovom zaključilo evropsko prvenstvo za razreda ILCA 7 in 6 v Bolgariji.

Žan Luka Zelko je v edinem današnjem plovu prek ciljne prišel na 48. mestu in s tem končal na 20. mestu med najboljšimi tekmovalci stare celine. Na tem evropskem prvenstvu je sijajno začel in zmagal prvi plov ter drugega končal na drugem mestu, nato je bil naslednji dan v tretjem plovu 37., a že dan zatem ponovno prvi in četrti, tako da je kvalifikacije končal na drugem mestu. Nato je v petih finalnih plovih nanizal uvrstitve 54., 40., 34., 33. in 48. ter tako skupno končal na 20. mestu.

»Zelo sem zadovoljen, sploh z začetkom, s kvalifikacijami, v katerih sem pokazal izvrstno jadranje. Sem pa tudi malo razočaran, da tega nisem mogel prenesti še naprej v finalno vožnjo. Nekako se nisem najbolje znašel v vetru, ki smo ga imeli zadnje tri dni, ko je pihalo med 18 in 20 vozli hitrosti, malo pa se mi je poznala tudi utrujenost in odsotnost od jadranja. 20. mesto je v tem trenutku moj najboljši rezultat na evropskih prvenstvih, si pa želim še boljših uvrstitev. Vsako leto grem višje, tako da gremo dalje,« je po zaključku povedal Zelko.

Evropski prvak razreda ILCA 7 je postal Michael Beckett iz Velike Britanije, podprvak Hrvat Filip Jurišič, na tretje mesto pa se je zadnji dan prebil Madžar Jonatan Vadnai.

V razredu ILCA 6 so danes speljali še en plov, ki ga je mlada Lin Pletikos prijadrala na 67. mestu ter končala to evropsko prvenstvo na skupno 46. mestu. Tudi za Lin Pletikos je bil začetek prvenstva najboljši, prvi plov je končala na 16. mestu, kasneje pa večinoma v drugi polovici flote ter na koncu zaključila na 46. mestu skupno.  Evropska prvakinja je postala Poljakinja Agata Barwinska, druga je bila Nizozemka Maxime Jonker in tretja Grkinja Vasileia Karachaliou.