Persico F70

Zadnji plod sodelovanja med oblikovalcem Shuanom Carkeekom in italijansko ladjedelnico Persico marine je nova jadrnica imenovana F70. V jadralskih krogih se govori, da bo nova jadrnica močno zatresla tehnološke temelje razredov IMOCA in Pokala Amerike.

F70 bo jadrnica, ki bo plula na hidrokrilih. Od daleč ne deluje kot revolucionarno plovilo, ko pa ga pogledamo podrobneje ali pa opravimo nekaj kalkulacij, pa je jasno, da gre za novo tehnologijo. Razmerje teže in dolžine plovila je manj kot 30, zaradi česar plovila razreda IMOCA delujejo težka. Razmerje površine jader in teže je sicer nekoliko nižje kot pri Imoci, a enako AC75.

F70 ne bo le regatna jadrnica. Enostavno se bo lahko prelevila v jadrnico namenjeno dnevnemu jadranju ali priobalnim regatam. Oblikovalci zagotavljajo, da bo prehod iz enega v drugi način plovbe enostaven in hiter. Jadrnica bo imela tudi ležišča, kopalnico in druge pritikline, ki bodo omogočale plovbo na regatah dolgih vse do 600 nmi. Glede na svoje tehnične lastnosti se bo na regatah lahko postavila ob bok 100-čeveljskim jadrnicam in kot prva priplula v cilj najbolj prepoznavnih svetovnih regat.

Krmilo jadrnice je opremljeno s hidrokrilom v obliki črke T. Omogočalo bo stabilno plovbo nad vodno gladino že pri hitrosti vetra 10 vozlov. Jadrnica bo prilagojena plovbi z manj številnimi posadkami in bo zagotavljala stabilno plovbo tudi pri hitri plovbi. Poudarek bo na kontroli, varnosti in hitrih pospeških.

Tehnične specifikacije:

Dolžina čez vse: 21,4 m
Širina: 5,2 m
Ugrez: 4,5 m
Teža: 10.000 kg

 

{gallery}persico-f70{/gallery}