Jabuka, Dušan Ušeničnik

Včeraj se je zaključila znamenita regata Jabuka 2021. Skozi cilj pred luko Vodice je prva priplula slovenska jadrnica Cleansport One z Marjanom Kočilo za krmilom.

Včeraj se je končala že 18. tradicionalna regata Jabuka. Na plovbo okoli edinega vulkanskega otoka na Jadranu, Jabuke, se je podala kar 101 ekipa. Med udeleženci regate so bile tudi številne slovenske jadrnice in posadke, ki so spet pokazale svoje odlično znanje.

Kot prva je ciljno črto pred Vodicami preplula slovenska jadrnica Cleansport One, ki jo je uspešno krmaril Marjan Kočila. Na drugo mesto se je uvrstila druga slovenska jadrnica Adriatic Europa pod vodstvom Dušana Puha, ki je v cilj priplul prav na svoj 70. rojstni dan. Na šesto mesto v skupni uvrstitvi je priplula slovenska jadrnica Taia&White Goose, ki jo je krmaril Goran Djordjevič iz jadralnega kluba Loka Timing. V svoji skupini G7 so se zavihteli na najvišjo stopničko, v razredu ORC A pa so zasedli odlično drugo mesto. Iz škofjeloškega kluba je na regati nastopil tudi Dušan Ušeničnik z jadrnico Elaya (Elan E5). V cilj priplul kot 28. jadrnica, v skupini ORC A pa so zasedli nehvaležno četrto mesto. Tretji predstavnik iz kluba, Maks Vrečko, ki je krmaril jadrnico Karpo (Elan 450), je v cilj priplul kot 48. V skupini G6 se je z ekipo uvrstil na odlično tretje mesto, v skupini ORC A pa je zasedel solidno deseto mesto.

V posebni skupini Seascape je nastopilo kar sedem jadrnic Seascape 27. Najhitrejši v skupini je bil spet slovenski jadralec Marjan Gorec iz Jadralnega kluba Izola.

V skupini ORC B se je na prvo mesto povzpela češka jadrnica HEBE V. Na odlično tretje mesto je priplul Janez Gorec z jadrnico Shark, na nehvaležno četrto pa je prijadral Igor Orlov iz jadralnega kluba Aurora Pirnar. Na deseto mesto se je uvrstil Žiga Reberk na jadrnici Macropus, dve mesti za njim pa še en slovenski predstavnik, Vladislav Kranjc z jadrnico Sara.

Na odlično 20. mesto v je priplula tudi gorenjska posadka na jadrnici Erco D, ki sicer pluje za JK Šibenik. V svoji skupini so zasedli 5. mesto. Za dober nastop je poskrbel skiper ekipe Iztok Svetina in celotna posadka.

Med 101 tekmovalci, ki so izpluli iz Vodic, je regato končalo 84 ekip. Za 17 so bile razmere na morju usodne in regate niso končale.

Po prihodu v cilj je skiper ekipe Elaya, Dušan Ušeničnik povedal:

Jabuka, Dušan Ušeničnik

"Letošnja regata Jabuka 2021 je bila glede na vremenske razmere bolj ''turistična''. Vetrovi so bili ves čas pod 10 vozli. Na startu nas je kar malo presenetil nežen burin s katerim smo poizkušali priti do najbolj južne točke pred obratom proti otoku Jabuka. Vso pot so bili vetrovi po napovedi južnih smeri. Pri prehodu na odprto morje smo imeli odlično pozicijo. Bili smo med tistimi, ki smo bili najbolj levo glede na smer Jabuke. Sledila je orca do obrata sredi Jadranskega morja. Pri povratku pri otoku Žirje nas je ujela nevihta, ki nam je dala vetrove blizu 20 vozlov in obilico dežja. Odjadrali smo zelo dobro, le majhna napaka pri navigaciji nas je oddaljila od mest zmagovalnega odra. Predvsem mislim na skupino ORC, kjer smo jadrali po handicup-u. Z regatnimi jadrnicami žal z Elayo v absolutni razvrstitvi ne moremo konkurirati. Osvojili smo 28. mesto od skupno 101 jadrnic in 4. mesto po korekcijskem času v skupini ORC A. Za delo ekipe lahko rečem, da je bilo opravljeno odlično. Vsi manevri in menjave jader so potekale brez težav. Drugo leto gremo ponovno. To bo moja že 16. po vrsti."

Jabuka, Dušan Ušeničnik

Jabuka, Dušan Ušeničnik

Foto: Dada Sternad, Dušan Ušeničnik