Trdnjava Sv. Juraj, Vis

Trdnjava kralja Georga ali Sveti Jurij stoji na zahodnem rtu pred vhodom v luki Vis. Je rezultat več kot 200 let trajajočega boja za pomorsko prevlado na Jadranu.

Leta 1811 je potekala velika pomorska bitka za otok Vis. Zmagala je britanska vojna mornarica. Po zmagi so začeli na otoku postavljati številne utrdbe, med katerimi je največja na rtu pred luko Vis. Dokončana je bila leta 1813. Ime je dobila po takratnem britanskem kralju Georgu III. Danes jo domačini imenujejo Fortica, Trdnjava kralja Georga ali Trdnjava sv. Juraj.

Trdnjava je skozi svojo zgodovino večinoma služila v vojaške namene. Po skoraj 170 letih pa je bila zapuščena in je začela propadati. Leta 2012 so se začela obsežna obnovitvena dela, ki so se končala leta 2013 ob 200. obletnici izgradnje. Trdnjava danes služi kot turistični objekt. V njej organizirajo številne razstave in kulturne prireditve.

Trdnjava je obdana z borovim gozdom. Med poletno sezono v njihovi senci obratujeta gostilna in bar. Ogled trdnjave je možem med 10. in 14. uro.