Prevrnjena jadrnica pred Puljem

V hitri reševalni akciji so rešili pet oseb, ki so se prevrnile z jadrnico. Dve sta bili ujeti v trupu jadrnice, tri so padle v vodo, ko se je jadrnica prevrnila.

V soboto okrog 3.28 ure so v centru za Usklajevanje iskanja in reševanja na morju na Reki prejeli nujni klic. Približno 17 nmi od Puljem naj bi se prevrnila jadrnica Canarino Purioso, na kateri je bilo pet članov posadke. V reševalno akcijo so se nemudoma vključila plovila Luške kapitanije Pulj, Obalna straža Republike Hrvaške in ladja Tzarevich, ki pluje pod malteško zastavo in je bila v času javljanja najbliže lokaciji prevrnjene jadrnice.

Ko se je jadrnica prevrnila, so trije člani posadke padli v vodo. Dva sta ostala ujeta v zračnem žepu v trupu jadrnice. Za njuno reševanje so morali na lokacijo poslati potapljače. Tri člane posadke, ki so padli v vodo, je rešila posadka ladje Tzarevich. Na krovu ladje so počakali na prihod reševalnih plovil. Preostala dva člana posadke je iz prevrnjene jadrnice rešil potapljač.

V zgodnjih jutranjih urah so reševalna plovila s petimi člani posadke priplula v luko Pulj, kjer so jih čakale ekipe nujne medicinske pomoči. Vsi so bili podhlajeni, a k sreči zunaj življenjske nevarnosti.

Zakaj je prišlo do nesreče (Posodobitev 9. 5. 2022 ob 12. uri)

Od naših bralcev smo dobili dodatne informacije o dogajanju.

Na jadrnici je bila izkušena posadka jadralcev, ki so se vračali z regate. Med plovbo jim je s kobilice odpadel balast. Predvidevajo, da so trčili v neznan plavajoč predmet v morju. Nesreča se je zgodila zelo hitro in niso imeli časa za kakršno koli reševanje situacije. Skiper, ki je bil za krmilom, je utrpel številne modrice, preostali jadralci pa so utrpeli manjše poškodbe. Vsi so bili močno podhlajeni. K sreči je eden izmed mobilnih telefonov deloval. Z njim jim je uspelo poklicati na pomoč. Po uspešnem reševanju jadralcev so jadrnico odvlekli v Verudo. Trenutno je privezana poleg bencinske črpalke (slika spodaj).

Foto: Grega Merela

Prevrnjena jadrnica pred Puljem