Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Moja današnja destinacija je otok Lady Musgrave, najjužnejša točka velikega avstralskega koralnega grebena. Zgodaj zjutraj sem izplul iz Bundaberga in takoj razvil code zero in genovo, saj sem imel veter naravnost v hrbet. Ko sem dosegel globino več kot deset metrov, sem nastavil obe panuli. Veter je še vedno naraščal, tako da sem zvil genovo, code zero pa me je lepo vlekel naravnost proti severu.

Okrog štirih popoldan sem se približal dobro označenemu vhodu v laguno, zvil code zero in pobral obe panuli. Na eno nisem ujel nič, drugo pa mi je odgriznil morski pes ali kaj podobnega.

Plovba v laguno je bila enostavna. V Bundabergu so me vsi svarili, naj se ne zanašam na Navionics, ker bom nasedel. Ugotovil sem ravno obratno. Elektronska karta je zelo zanesljiva, kar dokazuje priložen posnetek moje sledi skozi prehod v laguno.

Naslednje jutro sem se z gumenjakom odpravil na raziskovalno ekspedicijo atola. Prekriva ga gozd ogromnih tropskih dreves, kjer gnezdi na tisoče ptic vseh vrst. Nenehno preletavajo z drevesa na drevo in vreščijo, vlažni tropski zrak pa močno zaudarja po ptičjih iztrebkih. Srečal sem starejšo Avstralko, ki mi je zaupala, da je zelo vesela, da je pravkar prebolela covid, ker še vedno nič ne vonja.

Lady Musgrave ni idiličen hollywoodski tropski otok. Obala je kamnita. Kokosovih palm nikjer, pa tudi ledeno hladnega rum-punča ni nikjer za dobiti. To je otok za nadobudne ljubitelje narave, ki se ne zmenijo za udobje. Samo da lahko opazujejo pravkar zvaljene želvice, kako se kobacajo proti vodi, še preden postanejo plen požrešnih galebov. Darwin je tu v svojem elementu, saj samo ena na tisoč želvic doživi vrnitev na ta otok po sedmih letih križarjenja po širjavah Tihega oceana.

Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič

 

< Avstralska avantura se začne   Otok Heron >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič