Lidl - Tailwind Shipping Lines

Nemški trgovec Lidl je ustanovil lastno ladjarsko družbo Tailwind Shipping Lines, s katero bo prevažal blago po svetu.

Zaradi dviga cen ladijskih transportov, ki v zadnjih dveh letih skokovito naraščajo, se je nemški maloprodajni trgovec odločil, da temu naredi konec. V začetku leta je ustanovil lastno ladjarsko družbo. Minuli konec tedna je v pristanišče Koper že priplula prva njihova ladja Talassa namenjena za prevoz kontejnerjev.

Odločitev, da se podajo v ladjarske vode, je bila enostavna. Obstoječi ladjarji v zadnjih dveh letih neracionalno dvigujejo cene prevozov, njihova storitev pa se slabša. Ladje pogosto zamujajo in dobrine ne pridejo pravočasno na police njihovih trgovin.

Lidlova družba Tailwind Shipping Lines ima trenutno v lasti eno kontejnersko ladjo, tri pa so v najemu. Ladja je v Koper priplula iz kitajskega pristanišča Ningbo skozi Sueški prekop. Po postanku v Sloveniji je plovba nadaljevala proti Barceloni, sedaj pa že pluje proti pristanišču v Rotterdamu na Nizozemskem.

Ladja Talassa pluje pod portugalsko zastavo. Dolga je 275 m, široka pa 40 m. Zgrajena je bila leta 2005, na krov pa lahko sprejme 5530 TEU kontejnerjev. Hitrost plovbe znaša okrog 10 vozlov.

Vir: FB Luka Koper, slika: posnetek zaslona