Arkea Ultim Chellange

Tom Laperche, ki pluje na trimaranu ULTIM SVR Lazartigue, je včeraj trčil v neznan plavajoč predmet. V plovilo je začela udirati voda.

Tom Laperche je včeraj plul po Južnem Atlantiku s hitrostjo 35 vozlov. Proti jutru je začutil močan udarec v plovilo. Hitro se je odpravil na ogled, da ugotovi, če se je kaj poškodovalo. Le nekaj sekund po trku je že opazil, da pri ohišju smernega stabilizatorja v plovilo udira voda. Spremenil je smer plovbe in zmanjšal hitrost. Nemudoma je pričel s sanacijo poškodbe in uspel zatesniti poškodbo in preprečiti udor vode. V nezgodi se ni poškodoval.

V pogovoru s svojo tehnično ekipo, se je dogovoril, da bo opravil tehnični postanek v Cape Townu v Južnoafriški republiki. Trenutno pluje s hitrostjo 10 vozlov, do Cape Towna pa bo moral prepluti še 900 nmi.

»Trimaran je do nesreče deloval izjemno dobro. V jadranju sem užival. Zdaj je temu konec. Težko je zame, za jadrnico in za celotno ekipo. Ves čas smo se trudili, da bi bili v dobri formi in dosegli dober rezultat. PO 10 dneh jadranja smo bili na vodilni poziciji te zahtevne oceanske regate. Zdaj bom moral štiri dni pluti počasi in upati, da se stanje ne bo poslabšalo. Trimaran mi je uspelo obrniti v pravo smer in plujem previdno in počasi. Ves čas bom spremljal nivo vode v trupu in stanje poškodbe. Trenutno imamo še vedno 35 vozlov vetra, ki pa naj bi se umiril. Upam, da bom jutri plul po bolj mirnem morju. Ves čas sem v stiku s svojo ekipo. Skupaj bomo poizkušali najti najboljše rešitve, da varno priplujem v Cape Town.« je z Južnega Atlantika sporočil Tom Laperche.

Zaradi nesreče je Tom Laperche zgubil vodilno pozicijo. Na prvem mestu zopet pluje Charles Caudrelier na Maxi Edmond de Rothschild. Pred Tomasom Covillom, ki pluje na tretjem mestu in bo kmalu napredoval na drugo, ima 900 nmi prednosti. Ostali trije tekmovalci plujejo z zaostankom preko 2200 nmi. Charles Caudrelier trenutno pluje pred ciklonom, ki se pomika proti vzhodu. To mu omogoča izjemno hitro plovbo. V zadnjih 24 urah je preplul kar 823 nmi. Če bo vremenska napoved držala, mu bo ciklon omogočal hitro napredovanje vse do otočja Kerguelen, do koder ga loči 2200 nmi. V istem ciklonu, le na njegovem severnem delu, pluje Tomas Coville. Tudi on si želi ostati v stiku z njim in hitro napredovati proti vzhodu.

Arkea Ultim Chellange