V akciji VARNA PLOVBA 2024 je bilo opravljenih 427 nadzorov in ugotovljenih 141 kršitev predpisov.

Usklajena akcija za povečanje varnosti plovbe je je potekala na območju vseh pristaniških uprav. V času trajanja akcije so policisti luških kapitanij izvajali nujne medicinske prevoze pacientov in iskali pogrešano osebo v dubrovniškem akvatoriju.

16.7. 2022 od 9.00 do 18.00 ure je na območju vseh pristaniških kapitanij potekala usklajena akcija okrepljenega nadzora varnosti plovbe »VARNA PLOVBA 2024«, z namenom preventivnega varovanja. vseh udeležencev v pomorski plovbi zaradi pomorskih nesreč, v času turistične sezone, ko v teritorialnem morju in notranjih morskih vodah Republike Hrvaške pluje znatno število domačih in tujih plovil.

Aktivnosti akcije so bile namenjene nadzoru hitrosti plovbe v pasu, kjer je glisiranje prepovedano, nadzoru izposoje plovil, nadzoru neprevidnih plavalcev in potapljačev ter drugih udeležencev v pomorskem prometu, vključno z inšpekcijskimi nadzori potniških ladij v nacionalni plovbi, namenjena enodnevnim izletom in večdnevnim križarjenjem, pri čemer je posebna pozornost namenjena veljavnosti ladijskih dokumentov, številu članov posadke in potrdil o usposobljenosti članov posadke, alkoholiziranosti članov posadke ter prezasedenosti potnikov na krovu.

Akcijo je izvajalo 122 uslužbencev pristaniških kapitanij s skupno 24 plovili, ki so skupaj preplula 1152 navtičnih milj.

Treba je poudariti, da so v času akcije nekatera plovila sodelovala tudi pri nujnih medicinskih prevozih, in sicer je plovilo luške kapitanije Rab, opravilo en sanitetni prevoz, medtem ko je plovilo za luške kapitanije Šibenik opravilo štiri sanitetne prevoze bolnikov. Prav tako so v akciji poostrenega nadzora iskali kopalca, čigar izginotje je bilo prijavljeno ob 10.34. Usklajena iskalna akcija se je zaključila danes ob 12.14 uri, ko so policisti dubrovniške kapitanije našli truplo iskane osebe. Po predaji trupla policistom je LK Dubrovnik nadaljeval sodelovanje v akciji poostrenega nadzora varnosti plovbe.

V akciji je bilo opravljenih skupno 427 inšpekcijskih nadzorov, kjer je bilo ugotovljenih 141 kršitev predpisov. Na podlagi teh kršitev so bile izrečene globe v višini 97.886,57 evrov od katerih so jih 30.595,53 EUR iztirjali na mestu prekrška.

Statistika prekrškov:

  • Neupoštevanje pravil varne plovbe (oddaljenost od obale, hitrost plovbe, neupoštevanje navigacijskih oznak itd.): 69
  • Plovba brez veljavnih ladijskih listin: 7
  • Navigacija brez veljavnih potrdil o kvalifikacijah članov posadke: 6
  • Člani posadke pod vplivom alkohola: 0
  • Vkrcano preveliko število oseb: 2
  • Drugo: 57
  • Izrečene globe: 97.886,57 eur
  • Izterjane globe na kraju storitve prekrška: 30.595,53 eur