Zaliv Žinčena Pašman

Med letošnjo plovbo po Jadranu smo pluli tudi po zahodni strani otoka Pašman. Med številnimi zalivi na zahodni strani smo se odločili, da en dan prenočimo v zalivu Žinčena.

Zaliv Žinčena je na jugozahodni strani otoka Pašman. V neposredni bližini sta dve sidrišči z bojami, za kateri je podeljena koncesija (Lanđin in Soline). Za zaliv Žinčena smo se odločili, ker raje sidramo na lastnem sidru, smo blizu obale, po možnosti, kjer je na morskem dnu mivka. Zaliv je zelo dobro zaščiten pred vsemi vetrovi, razen pred južnimi. V severozahodnem in severnem delu so globine med 1 in 5 m. Dno je peščeno in sidro drži dobro. V zahodnem delu zaliva je proti obali skalnato. Nekoliko dlje od obale so skale prekrite s tanko plastjo mivke, zato lahko sidro drsi po skali. Zato se je treba sidrati na globinah več kot 5 m, kjer je plast mivke dovolj debela, da sidro drži zanesljivo. V zalivu ni ponudbe. Gostilna je v sosednjem zalivu Lanđin. S pomožnim plovilom lahko pristanemo na enem izmed pomolov na zahodni strani zaliva in se po pešpoti odpravimo do gostilne, do katere je le 500 m.

Najbližja bencinska črpalka je v mestu Biograd, do koder je 8 nmi plovbe. Ker za zaliv ni podeljena koncesija, lahko sidramo na lastnem sidru in plačilo prenočevanja ni potrebno.

Zaliv smo posneli tudi iz zraka.

Natančna lokacija zaliva: Žinčena

 

Še 38 drugih zalivov in pristanišč na o Pašmanu in Ugljanu posnetih iz zraka