Sali, Dugi otok

Priljubljena luka Sali na Dugem otoku je doživela prenovo. Zgrajen je nov valobran in obnovljena ja vzhodna obala.

Prenova luke Sali se je pričela lata 2021. Prioritetno je bilo potrebno zgraditi vzhodni valobran, ki bo luko ščitil pred vzhodnimi in južnimi vetrovi. Celotna investicija je znašala 12 mio EUR. Večino denarja je prišlo iz skladov EU, 15% pa je prispevalo Ministrstvo morja, prometa in infrastrukture.

Prenova luke se je letos uspešno končala. Zgradili so nov valobran, ki meri 116m in omogoča privez plovil na notranji in zunanji strani. Prav tako je prenovljena obala od priljubljenega bara Maritimo vse do valobrana v dolžini 150 m. V prenovljenem delu luke in valobranu so zgrajeni električni stebrički in priključki za vodo.

V zahodnem delu luke je zrasla tudi nova samopostrežna trgovina Tommy. Je bistveno večja od obstoječe v vzhodnem delu in seveda bolje založena. Obiskali smo jo v mesecu avgustu in se zgrozili nad cenami, ki so bile dva ali celo trikrat višje od ostalih trgovin na obali.

POMEMBNO

Pri vplutju v luko je potrebno biti pozoren, saj je stari svetilnik, ki je stal na rtu Blud prestavljen na glavo vzhodnega valobrana in ima druge karakteristike. Posodobite elektronske pomorske karte in ga vrišite v navtične karte.

Prenovljeno luko Sali smo že posneli iz zraka. Fotografije si lahko pogledate na tej povezavi: Luka Sali.