Split, 7. junij - V Splitu se bo v ponedeljek pričelo evropsko prvenstvo v moškem olimpijskem razredu laser standard, ženskem olimpijskem razredu laser radial ter neolimpijskem razredu laser radial moški. Drugo največje hrvaško mesto bo evropsko prvenstvo v tem olimpijskem razredu gostilo drugič, nazadnje leta 2003, ko si je evropsko krono prijadral Izolan Vasilij Žbogar.

V ponedeljek se bo s prvima dvema plovoma pričelo prvenstvo stare celine za olimpijska enoseda laser standard (moški) ter laser radial (ženske) ter za neolimpijski laser radial (moški). Slovenske barve bo zastopala 8 članska zasedba s predstavniki v vsakem jadralnem razredu. Najzanimivejše bo dogajanje v moškem olimpijskem razredu, kjer bodo poleg najboljših evropskih jadralcev nastopili tudi jadralci iz drugih kontinentov na čelu z legendo tega najmnožičnejšega olimpijskega razreda Brazilcem Robertom Scheidtom, Avstralcem Tomom Burtonom in Novozelandcem Andyem Maloneyem. Med ožje favorite nedvomno sodita tudi domačin Tonči Stipanovič ter Britanec Nick Thompson. Slovenske barve bo zastopala mlada ekipa v sestavi Nik Pletikos, Uroš Kraševac, Žan Luka Zelko ter Klas Kaligarič.

Za slovensko ekipo bo regata predvsem odlično merjenje pripravljenosti pred septemberskim svetovnim prvenstvom, ko se bodo podeljevale prve olimpijske vozovnice. “Letošnje evropsko prvenstvo bo zaradi izjemne konkurence, nastopajo namreč tudi vsi najboljši jadralci iz neevropskih držav, predvsem odličen trening za prihajajoče svetovno prvenstvo septembra v Santanderju. Pogoji tu v Splitu so v zadnjih nekaj dneh bili precej spremenljivi in neobičajni. Upam, da se bom predvsem čim bolje znašel in odkril pomankljivosti v svojem jadranju, ki jih moram do svetovnega prvenstva popraviti,” je povedal, po kriterijski lestvici Jadralne zveze Slovenije najboljši slovenski jadralec, Nik Pletikos.

V ženskem olimpijskem enosedu laser radial bo Slovenijo zastopala mlada uspešna jadralka Kim Pletikos, sestra Nika Pletikosa, ki si bo nabirala izkušnje na članskih tekmovanjih. V neolimpijskem moškem razredu laser radial pa bosta s slovenskimi oznakami na jadrih nastopila Maks Vrščaj ter Marko Radman, lani bronasti na svetovnem mladinskem prvenstvu v razredu laser standard.

Romeo Podlogar, Generalni sekretar JZS; FOTO: organizator