Naši jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol pod vodstvom trenerja Tomaža Čopija (trikratnega olimpijca v razredu 470) letošnjo sezono namenjata intenzivnim pripravam na olimpijski nastop prihodnje poletje v Riu de Janeiru. Rezultat dobrega in trdega dela je tudi nedavna zmaga na evropskem prvenstvu na Danskem in naslov evropskih prvakinj, pred njima pa je še svetovno prvenstvo oktobra v Izraelu. Za uspešne priprave pa so žal potrebna tudi precejšnja finančna sredstva, ki jih dekleta nimata dovolj, zato sta se odločili nekaj denarja zbrati preko množičnega financiranja na portalu MakeAChamp, nekakšnem Kickstarterju za športnike.

V ta namen sta pripravili videospot, v katerem na kratko predstavljata svojo kampanjo in cilj – prvo slovensko olimpijsko kolajno v razredu 470. Kampanja bo potekala 60 dni, njen cilj pa je zbrati pet tisoč evrov.

Tina Mrak in Veronika Macarol: »Jadranje je zelo drag in logistično zahteven šport. Regate se odvijajo po vsem svetu, regate svetovnega pokala recimo v Avstraliji, ZDA, Franciji, Veliki Britaniji, na Kitajskem in v Združenih Arabskih Emiratih, vsako leto pa se udeleživa tudi evropskega in svetovnega prvenstva (letos na Danskem in v Izraelu). Del stroškov nama krije Jadralna zveza Slovenije, saj pridobiva državna sredstva od Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer imava najvišji status svetovnega razreda. Ta denar nameniva za kritje regat, vendar imava poleg tega še velike stroške z jadrnico in opremo, s trenerskim čolnom, s prevozi na prizorišča treningov in regat, z dodatnimi pripravami na prizoriščih in s kondicijskimi treningi. Po svojih močeh nama pomagajo naklonjeni sponzorji in donatorji, starši, prijatelji in drugi posamezniki, a je kljub temu stroškov preveč za izpeljavo celotnega programa, še posebej v predolimpijskem letu, ko so priprave najbolj intenzivne. Že vnaprej se iz srca zahvaljujeva vsem, ki nama boste po svojih močeh pomagali na najini poti do osvojitve olimpijske kolajne.«

Tomaž Čopi: »Punci že zadnja tri leta trdo delata, vendar že od začetka ne pridemo na zeleno vejo glede financ. Zato je vsakršna pomoč zelo dobrodošla, da v močni konkurenci razreda 470 prideta do željenega cilja, olimpijske kolajne v Riu 2016.«

Po vzoru drugih portalov množičnega financiranja tudi tukaj dekleti v zahvalo za donacije (donira se lahko 5, 10, 20, 35, 50, 70, 200 ali 500 evrov) ponujata simpatična darila. Od javne zahvale na njuni spletni strani oziroma Facebook profilu, obeskov za ključe iz jadralskih vrvi, izdelkov iz jadrovine (denarnice, mape ...), ki so jih za potrebe te kampanje prav iz njunih starih in ne več uporabnih jader izdelali v slovenskem podjetju Bulb Ventus, pa do celodnevnega tečaja jadranja z evropskima prvakinjama na njuni jadrnici 470 (za protivrednost donacije 200 evrov), za 500 evrov pa dobite en in edini Tinin dres z zadnje olimpijade v Londonu.

Dekleti torej s pripravami na osvojitev olimpijske kolajne mislita resno. Če želite biti del njune zgodbe o uspehu, vas vabita, da jima primaknete kakšen evro in/ali delite njuno kampanjo med svoje prijatelje, za kar se vama iskreno zahvaljujeta.

Kampanja je objavljena na naslovu https://makeachamp.com/tinaveronika