Admiralska ladja nekdanje Jugoslovanske vojne mornarice bo namerno potopljena in bo postala umetni podvodni greben.

Ladjo Vis je leta 2002 kupil na dražbi v Črni Gori privatnik iz Pule, Arsen Brajkovič. Imel jo je namen popolnoma obnoviti in spremeniti v luksuzno jahto, ki jo bo možno najeti, saj ima bogato zgodovino. Na njej so plule številne znane osebe med drugim tudi Tito, člani angleške kraljeve družini, zvezdniki in številni politiki. Zgradili so jo leta 1953 v ladjedelnici Uljanik. V dolžino meri 58m in v širino 8,5m. Ko je bila plovna je lahko razvila hitrost do 17 vozlov. Za razliko od Titove ladje Galeb, ki je predelana trgovska ladja, je bila ladja Vis grajena kot luksuzna ladja. Trup je zgrajen iz železa, medtem, ko so na krovu uporabili aluminij in tikovino, ki je ponekod debela kar 6 cm. Ko je bila Titova ladja Galeb na plovbi v tujini ali v remontu, je prevzela naloge glavnega poveljniškega plovila vojaške mornarice.

Žal se plan o obnovi ladje ni uresniči. Njen lastnik se je odločil, da jo bo potopil v bližini rt Kamenjak, kjer bo služila kot umetni podvodni greben. Po štirih letih zbiranja dokumentacije, bo v mesecu maju potopljena približno 250m od obale, pred zalivom Polje pri Kamenjaku. Potopili jo bodo na globino 32m, kjer si jo bodo lahko ogledovali potapljači. Vis bo dobil vlogo potapljaške atrakcije, ki si jo bodo lahko ogledali tudi potapljači, ki imajo licenco za potop do globine 20m.

Potapljanje ladje kot podvodne turistične atrakcije ni v svetu nič novega, je pa prvi primer na Hrvaškem. V tujini se je izkazalo, da se na takem podvodnem grebenu razvije bogata flora in favna. Po dosedanjih podatkih se število ribjega fonda v bližini poveča tudi za 400%. Organizacija Natura Historica bo vsako leto opravljala meritve na področju in z izsledki obveščala javnost.

S potopom ladje Vis pričakujejo, da bo Istra postala zanimivejša za obisk potapljačev in neskromno pričakujejo, da bo postala najbolj obiskana podvodna atrakcija na Hrvaškem.

Tako naj bi ladja Vis izgledala po obnovi, ki je ni dočakala (slika: 2pixel.hr)

Vir: Glas Istre