V nedeljo je prvič zaplula jadrnica vseh jadrnic z imenom »A«.

Jadrnico z imenom A si je privoščil ruski milijarder Andrej Melnitschenko. Za novo igračo naj bi odštel skromnih 330 mio angleških funtov.

Jadrnica z imenom »A« oziroma »Sailing Yacht A« je bila zgrajena v nemški ladjedelnici v Kielu. V dolžino meri 124m, njeni jambori pa segajo 100m nad morsko gladino. Hitrost križarjenja znaša 16 vozlov, najvišja hitrost plovbe pa 21 vozlov. Površina jader znaša 3700m2, ker je približno enako polovici nogometnega igrišča. Opremljena je z vso najnovejšo tehnologijo. Jadra se dvigujejo iz krmarnice s pritiskom na zaslon občutljiv na dotik. Dviganje in spuščanje sidra je enako naporno. Poleg več pomožnih čolnov ima na krovu tudi podmornico.

Jadrnico, ki trenutno velja za največjo na svetu, je oblikoval svetovno znani oblikovalec Philippe Starck. Mnenja o njeni obliki bodo seveda deljena. Vsi se pa lahko strinjamo, da takšne jadrnice še nismo videli pluti.

Svoja jadra je jadrnica prvič razprla v nedeljo. Številni sprehajalci na obalah mesta Kiel v severni Nemčiji so bili osupli nad njeno velikostjo. Kdaj bo z njo zaplul lastnik, še ni jasno.

Videoposnetek transferja iz lanskega leta: