Energy Observer bo prvo plovilo, ki bo obplulo svet le s pomočjo obnovljive - zelene energije.

Energy Observer je samozadostno plovilo, ki bo plulo brez pomoči energije proizvedene s tehnologijami, ki povzročajo toplogredne pline. Izdelano je iz bivšega tekmovalnega plovila, ki je že objadralo svet v rekordnem času.

Plovilo je trenutno še v ladjedelnici Saint-Malo v Franciji. Na plovbo bo krenilo iz pristanišča Brittany. V šestih letih bodo z njim obpluli svet in obiskali 101 pristanišče. Prvi postanek na poti bo Pariz. S plovilom želijo osveščati javnost o možnosti prehoda na rabo zelenih, obnovljivih virov energije.

Katamaran, ki je bil zgrajen leta 1983, je bil namenjen oceanskemu jadranju. V dolžino meri 100 čevljev (30,5m) in ima izjemno zgodovino. Med drugim je Peter Blake z njim  leta 1994 zmagal na regati Jules Verne Trophy.

Drugo življenje maxi katamarana bo nekoliko drugačno. Iz jadrnice bo nastalo zeleno motorno plovilo. Za pogon bodo sicer uporabljali tudi kite jadro, poudarek pa bo seveda na motornem pogonu, ki ga bo napajala elektrika proizvedena s pomočjo  različnih tehnologij. S pomočjo solarnih panelov in vetrnih turbin, bodo proizvajali električno energijo. Z elektrolizo bodo iz morske vode proizvajali vodik, ki bo služil kot sredstvo za hranjenje energije. Predelava bo znašala 5 mio EUR.