Manj kot mesec dni je minilo, odkar je zaplula ladja Triumph ladjarja MOL s kapaciteto 20.000 TEU in takrat postala največja ladja za prevoz kontejnerjev. V petek pa je ta rekord prekosila ladja OOCL Hong Kong.

Ladja OOCL je trenutno največja ladja na svetu za prevoz kontejnerjev (ULCV - Ultra Large Container Vessel). Njena kapaciteta je 21.413 TEU. Lastnik ladje je podjetje OOCL – Oreient Overseas Container line iz Hong Konga. Ladja v dolžino meri 399.87 m, v širino pa 58.8 ugrez pa znaša 14,5m. Je prva ladja, ki lahko natovori preko 21.000 TEU in je prva izmed šestih ladij, ki jih je naročilo podjetje OOCL. Za izdelavo ladij, bo ladjar podjetju Samsung Heavy Industries odštel 950 mio USD.

Ladja OOCL Hong Kong bo plula na relaciji Azija-Evropa. Pristajala bo v pristaniščih Shanghai, Ningbo, Xiamen, Yantian, Singapore,  Felixstowe, Rotterdam, Gdansk in Wilhelmshaven. Plula bo preko Sueškega kanala.

TEU je enota za velikost standardnega kontejnerja, ki v dolžino meri 20 čevljev oziroma dobrih 6m. Dejansko število kontejnerjev, ki jih lahko ladja sprejme na krov je manjše, ker je večina kontejnerji, ki se danes uporabljajo za prevoz blaga daljši.