Podvodni muzej Silba

Otok Silba je vedno privlačil številne turiste, tako kopenske kot navtike. Silba ni le mirna oaza v Jadranskem morju. Je otok z bogato tradicijo in zanimivo zgodovino. O tem priča tudi podvodni arheološki muzej.

Zahodna stran otoka Silba je nekoliko manj privlačna kot vzhodna. V vzhodni je majhna romantična luka z izjemno lepo plažo in sidriščem. Na zahodni je romantike manj. Trajektna luka ni privlačna. A v neposredni bližini, le 500 m južno je zaliv imenovan Pocukmarak, v katerem je podvodno arheološko najdišče. Do zaliva vodi pešpot, če pa ste pripluli s plovilom, predlagamo, da se zasidrate v severnem delu zaliva, da s sidrom ne poškodujete arheološkega najdišča, ki za zdaj še ni zaščiteno.

Lega najdišča

Ostanki ležijo na morskem dnu na globinah med 1,5 in 5 m v južnem delu zaliva. Za orientacijo si lahko pomagate s kvadratnim betonskim stolpom na obali. Najdišče je dobri 20 m proti severu. Za ogled boste potrebovali le podvodno masko in podvodno kamero oziroma fotoaparat, plavutke pa niso nujne.

1500 let zgodovine

Arheološko odkritje na otoku kaže, da so že pred 1500 leti na otoku živeli bogati ljudje. Najdbe naj bi izvirale iz obdobja med 4. in 6. stoletjem. Na morskem dnu ležita dva velika kamnita sarkofaga vključno s pokrovi. Oba sta zelo dobro ohranjena. Predvidevajo, da jih je naročil bogat domačin. Pokop v sarkofagu je bil v tistih časih izjemno drag in so si ga lahko privoščili le najpremožnejši. Po opravljenih analizah materiala so ugotovili, da so bili izdelani na otoku Brač iz slavnega braškega kamna. Sarkofagov je bilo več. Verjetno jih naročil za celotno družino. Ostanki majhnega pomola v zalivu nakazujejo, da je del kamna uporabljenega za gradnjo iz delov sarkofagov in pokrovov.

Preberite tudi: Legende z otoka Silba

Podvodni muzej Silba

Foto: TZ Silba