Vsak nakup plovila je zahteven ne glede na to ali kupujemo novo ali rabljeno plovilo. Vedno moramo biti pozorni na številne malenkost in skrite napake, ki jih običajno pri hitrem in površnem prevzemu plovila in začetku uporabe ne opazimo.

Da bo nakup plovila, njegova uporaba in kasnejše vzdrževanje potekalo s čim manj težavami, je pametno, da pri nakupu plovila pomagajo strokovnjaki z znanjem in izkušnjami.

Ne glede na to, kakšno plovilo kupujete – bodisi čoln iz velikoserijske proizvodnje bodisi večmilijonsko jahto – morate pred podpisom pogodbe izpogajati dobre prodajne pogoje, tudi da se izognete morebitnim težavam glede garancije. Pri tem je treba upoštevati, da proizvajalci in zastopniki pred podpisom zelo neradi spregovorijo o problemih, ki lahko nastanejo, ali pa jih celo zanikajo.

Pri nakupu novega plovila se pogosto srečamo z zamudo pri dobavi plovila. To pogosto pomeni, da načrtovanega dopusta žal ne morate preživeti na plovilu. Ko to končno prispe lahko sledi razočaranje, ker plovilo ni izdelano povsem po vaših predstavah. Ko je plovilo uspešno opravilo končno kontrolo v ladjedelnici, je na vrsti preizkusna plovba, ki pa običajno pokaže prve napake. Če spisek napak po končani preizkusni plovbi le ni preobširen, boste verjetno podpisali predajni zapisnik in tudi pravno postali lastnik plovila. Čestitamo! Vendar pa si povsem oddahniti še vedno ne morete. Vaše plovilo še nikoli ni doživelo razburkanega morja, nalivov dežja in tudi vsi mehanski in elektronski sistemi še niso delovali več kot nekaj uric. Seveda upamo, da se vam s takšnimi težavami no bo treba soočati, po Murphyju pa se težave seveda pojavijo takrat, ko je to najmanj primerno.

In sedaj nazaj k vašemu proizvajalcu ali prodajalcu … Se bo javil na vaš telefonski klic? Če se bo, ali vam bo sploh lahko pomagal? Če vam bo pomagal, koliko vas bo to stalo? Kdo vam bo povrnil nastale stroške? Skrbem ni videti konca.

Na srečo je na vaši strani kar nekaj zakonov, ki vaš ščitijo, vendar pa si prosti čas verjetno želite preživljati na jahti, ki vas čaka na morju, ne pa pri odvetniku in na sodišču.

Vesselspa™ želi na področju navtike zarisati novo obzorje s celovito ponudbo storitev, ki bodo poskrbele, da bo nakup plovila prijetnejši, uporaba plovila zanesljivejša in vzdrževanje cenejše. Podjetje je bilo ustanovljeno lansko leto in povezuje usposobljene navtične strokovnjake, inženirje in obrtnike iz najrazličnejših področij in z dolgoletnimi izkušnjami.

Osnovna dejavnost podjetja so pregledi tako novih kot tudi rabljenih plovil in pa predelave plovil. V paleti storitev je tudi servis ter vzdrževanje.

Če ste kupec novega plovila se za ceno lahko na podlagi dejanskega stanja plovila pogajate samo pred prevzemom. Ko je plovilo enkrat vaše, so vsi stroški za odpravo napak in pomanjkljivosti vaši. Zato je zelo pomembno, da je vsako novo plovilo strokovno pregledano še pred prevzemom in zadnjim plačilom.

S pregledom v podjetju Vesselspa ugotovijo, ali je plovilo izdelano v skladu z dogovorjeno specifikacijo ob podpisu pogodbe. To je zlasti pomembno, če je plovilo custom ali semi-custom izvedbe.

Napake pa se pojavljajo tudi pri plovilih iz serijske proizvodnje in marsikatera se v postopku nadzora kakovosti v tovarni spregleda.

Njihov postopek pregleda temelji na več kot 15-letnih izkušnjah v nadzoru kakovosti pri gradnji plovil in reševanju poprodajnih problemov.

Temeljit postopek pregleda vključuje:

  • pregled standardne opreme plovila
  • pregled dodatne opreme plovila
  • preverjanje zakonskih obveznosti (ali je čoln izdelan v skladu s predpisi)
  • operativen pregled (delovanje instrumentov in sistemov)
  • varnostni pregled (brezhibnost vgrajenih varnostnih sistemov in njihovo delovanje)
  • pregled dokumentacije (ali so prisotna navodila za vgrajeno opremo in pravilno aplikacijo formularjev)

V podjetju vaše plovilo vzdržujejo tako, da ostaja varno za plovbo, prijetno za bivanje in ohranja dolgo življenjsko dobo. S svojimi storitvami so prisotni na severnem Jadranu, po potrebi pa izvajajo vse storitve tudi na področju Sredozemlja oziroma celotnega sveta glede na želje strank oziroma kjer se nahaja njihovo plovilo.

Vse informacije o storitvah: http://vesselspa.com; Moveon d.o.o., mob: + 386 40 231 372