MacGregor 26 m

Na trgu je malo kombiniranih plovil, ki so lahko obenem jadrnice ali gliserji oziroma motorna plovila.

Eno od znanih je ameriško plovilo MacGregor 26 m, ki so ga izdelovali in prodajali do leta 2016. Narejenih je 120 tisoč primerkov. Po podatkih uvoznikov v Slovenijo in druge države na Balkanu se jih je tu prodalo okrog 180.

Plovilo je dolgo 7,97 m, širine 2,28 m, z ugrezom do 45 cm, ko je pripravljeno za plovbo z motorjem, s katerim lahko doseže hitrost plovbe do 22 vozlov. Verjeli ali ne, vleče lahko celo smučarja na vodi.

S hibridnim plovilom lahko zaplujete v plitvino, se naslonite na mivko na plažah, ki so na Jadranu pogoste.

Ena izmed praktičnih lastnosti tega plovila je nedvomno premična kobilica in krmilni listi, ki ju lahko spustimo v nekaj sekundah in iz gliserja nastane jadrnica. Motor se s pomočjo hidravlike dvigne povsem iz vode in za pogon lahko uporabimo jadra.

Na plovilo, hibrid, lahko namestimo zunajkrmni motor z močjo 50 do 60 KM. Pri oblikovanju plovila se je lastnik in kreator odločil za preizkus motorja Evinrude, ki je slovel kot dobavitelj zunajkrmnih motorjev za ameriško vojsko. Roger MacGregor je bil z njimi zadovoljen, zato jih je priporočil tudi za vgradnjo na njegovo plovilo.

MacGregor 26 m

Teža praznega plovila znaša zgolj 1279 kg. Za stabilizacijo plovila med plovbo ima 550 l balastni tank, ki zagotavlja varnost med jadranjem. Preden razvijemo jadra, ga napolnimo, ko želimo pluti z motorjem in glisirati, pa ga izpraznimo.

Plovilo je zaradi svoje teže in dimenzij možno prevažati na prikolici. Jadra se snamejo hitro. Pred prevozom jambor enostavno spustimo v eni sami minuti. Za delo sta priporočljivi dve osebi.

Jadrnica ima v standardni opremi glavno in prednje jadro proizvajalca Doyle. Izdelani sta iz kakovostnih materialov in zagotavljajo dolgoletno uporabo z malo vzdrževanja. Prednje jadro je navijalno, glavno jadro pa klasično.

Notranjost plovila je oblikovana izjemno ekonomično. V premcu je solidno velika postelja, pod katero se skriva 100 l rezervoar za vodo, ki bo zadostoval za krajša križarjenja, preden ga bo treba znova napolniti.

Salon se razprostira preko celotne notranjosti plovila. Povsod so na voljo sedežne klopi, ki se lahko pretvorijo v postelje. Na krovu lahko prenoči do šest oseb, pluje pa jih lahko do osem.

V desnem delu je kopalnica z mornarskim WC-jem, v levem pa majhna priročna kuhinja z umivalnikom in dvema plinskima gorilnikoma. Za krajša križarjenja je vgrajen 80 l hladilnik, ki bo zadostoval za večdnevno zalogo hrane. Že v standardni opremi je plovilo opremljeno z dvema črpalkama, ena za sladko in ena za slano, morsko vodo.

Za shranjevanje goriva sta na krovu dva rezervoarja s prostornino 45 l. Če se boste odločili za dvotaktni motor, boste morali na krovu imeti tudi nekaj olja.

MacGregor 26 m je izjemno praktično plovilo za navtične užitkarje. Kadar imate primeren veter in čas, lahko uživate v jadranju, ko pa vetra zmanjka, lahko z motorjem zaplujete do hitrosti 22 vozlov. Večje razdalje 50 ali 60 nmi v enem samem dnevu, za katere bi s klasično jadrnico potrebovali 10 ur plovbe, boste premagali v zgolj treh urah. Za sončenje in kopanje vam bo ostalo veliko časa.

Besedilo: mag. Dane Rupčić