Ladja Ever Given, ki je konec marca nasedla v ozkem delu Sueškega prekopa in blokirala pomorski promet za več dni, ostaja v Sueškem prekopu. Lastnik ladje Evergreen Marina Corporation mora plačati astronomsko kazen v višini ene milijarde dolarjev, preden bo ladja lahko zapustila območje prekopa.

Ena izmed večjih kontejnerskih ladij na svetu Ever Given s kapaciteto več kot 20.000 TEU kontejnerjev in dolžino 400 m je konec marca nasedla v 300 m širokem delu prekopa in ga v celoti blokirala. Plovba ni bila možna v nobeno smer. Ponovna splovitev ladje je trajala skoraj teden dni, zaradi česar je bil ustavljen ves plovni promet skozi eno izmed najprometnejših plovnih poti na svetu. Skozi Sueški prekop dnevno pluje med 50 in 75 ladij, ki plujejo med Evropo in Azijo.

Zastoj pomorskega prometa je zaustavil blagovne tokove in povzročil ogromno gospodarsko škodo. Ladji Ever Given so prepovedali zapusti območje Sueškega prekopa, dokler lastnik ladje ne plača odškodnine za povzročeno škodo. Točna višina nadomestila oziroma odškodnine naj bi znašala vse do neverjetne številke, ene milijarde dolarjev. Odškodnina naj bi krila stroške ponovne splovitve ladje ter odškodnine za blokado prekopa, ki je preprečila prečkanje prekopa več kot 400 ladjam. Za splovitev ladje in ponovno vzpostavitev plovne poti je bilo angažiranih kar 800 ljudi. Po podatkih angleške finančne ustanove naj bi Sueški prekop zaradi blokade izgubil 95 mio USD.

Foto: EPA