Elan GT6, Red Dot

Prestižno nagrado Red Dot: Product Design je prejela slovenska jadrnica Elan GT6, ki je sploh prvo plovilo znamke Elan nagrajeno s to prestižno nagrado.

Plovilo Elan GT6 je do zdaj že osvojilo nominacije za evropsko barko leta (European Yacht of the Year 2020 award), britansko barko leta (British Yachting Awards 2020) in za najboljše oblikovanje za mednarodni dizajn iz navtike in aviacije (design et al International Yacht & Aviation award). Jadrnica GT6 je utelešenje koncepta grand tourer (GT), prenesenega iz avto-moto sveta v navtiko. Gre za združitev luksuza in športnosti, hitrega jadranja, udobnega bivanja na krovu in dih jemajočega oblikovanja.

Za uresničitev koncepta se je Elanova razvojna ekipa združila z navtično arhitekturno hišo Humphreys Yacht Design in oblikovalskim Studiem F. A. Porsche. Hidrodinamično obliko trupa jadrnice, plan jader in navtično stabilnost so zasnovali v agenciji Humphreys Yacht Design, v kateri so svoje izkušnje z oblikovanjem regatnih jadrnic uporabili tudi pri snovanju bolj športnega jadralnega profila GT6. Sicer pa je Elan GT6 na splošno prva serijska jadrnica, ki so jo slogovno in oblikovalsko zasnovali v legendarnem Studiu F. A. Porsche. Prav zaradi tega gre za plovilo, katerega elegantna silhueta kot magnet privlači poglede. Je namreč prva serijska jadrnica v svojem velikostnem segmentu, ki ponuja t. i. flush deck; ravno palubo od jambora naprej, kar ji daje asertivno držo in eleganten profil. Ujemajoče se krivulje trupa odbijajo svetlobo v presenetljivih vzorcih, manjši elementi dizajna pa izražajo tako samozavest iz avto-moto industrije kot eleganco in spremenljivost narave.

Oblikovalci iz Studia F. A. Porsche so zasnovali tudi notranjost, ki ponuja novo raven razkošja in potovalnega udobja. Celoten interier ima prepoznaven, unikaten DNK legendarnega Studia F. A. Porsche, ki združuje minimalizem s funkcionalnostjo. »Glavne oblikovne lastnosti interierja so plavajoče, lebdeče linije arhitekturnega elementa ‘pasu’, ki povezuje celoten interier,« pojasnjuje Christian Schwamkrug, direktor dizajna Studia F. A. Porsche. Interier torej ustvari povezavo bivalnega dela s kuhinjo in tvori ravnotežje med funkcionalnostjo in udobjem, doseženo z igranjem s svetlobo, barvo in obliko.

Stvarnost ideje barke GT6 pa je lahko utelesilo samo podjetje Elan, ki je z združitvijo znanja vrhunske kompozitne tehnologije, ekipe vrhunskih rokodelcev in več kot 70-letne navtične tradicije ustvarila novo merilo znotraj segmenta in barko, vredno zastavonoše ladjedelnice Elan Yachts.

»Neverjetno ponosni smo, da smo za svoje delo nagrajeni s tako prestižno nagrado, kot je Red Dot. GT6 je superjahta manjših dimenzij, ki jo odlikujejo izredna kakovost, inovativna tehnologija in unikaten dizajn, ki duha grand turismo postavljajo na višjo raven,« je bil zadovoljen Marko Škrbin, direktor divizije Elan Marine.

Red Dot sicer velja za eno največjih izmed najbolj priznanih mednarodnih tekmovanj na področju oblikovanja izdelkov. Na letošnjem izboru se je Elan potegoval za nagrade med kar 7800 prijavljenimi izdelki iz več kot 60 držav.

Najprestižnejša nagrada za še en Elanov izdelek

Slovensko podjetje Elan, ki je poznano kot izdelovalec športne opreme, je na izboru prejel še eno prestižno nagrado za prve zložljive smuči z imenom Voyager. Tokrat je podjetje prvič dobilo najbolj prestižno različico nagrade Best of the Best, ki je rezervirana samo za izdelke, ki s svojim premišljenim in prefinjenim dizajnom vidno izstopajo iz svoje kategorije.