Marina Portorož

S 24.2.2021 je bila podpisana pogodba o prodaji Marine Portorož. Alternativni sklad CIRUS 1, ki ga upravlja JonatanMars d.o.o., stoji za njenim nakupom. Za novega direktorja največje marine v Sloveniji je imenovan Luka Prebil. Prav tako bo vodstvo v kratkem imenovalo nov nadzorni svet. Načrti za marino so ambiciozni, do konca leta 2022 imamo zavezo za milijonsko investicijo v infrastrukturo. S tem bo ekipa začrtala novo poglavje Portoroške Marine.

Cilj nove uprave je, da Marina Portorož postane atraktivna navtična destinacija, ki bo za obiskovalce zanimiva celo leto, predvsem z razvijanjem navtičnega turizma in posledično z njim tudi Portoroža kot turistične destinacije.

Dolgoročen razvojni načrt marine je usmerjen predvsem v nadgradnjo obstoječe infrastrukture, izboljšanje zadovoljstva uporabnikov in v razširitev tako ponudbe v sami marini kot tudi storitev, ki so vezane na obalna mesta in zaledje.

Tako so v prvi fazi planirana nujno potrebna obnovitvena gradbena dela, ozelenitev okolice in celostna digitalna transformacija marine. Pomemben poudarek se bo dalo tudi gastronomski ponudbi v sami marini. Poleg investicij v osnovno infrastrukturo je v planu tudi program za izboljšanje zadovoljstva strank, ki je tesno povezan s strokovnim razvojem zaposlenih.

Poleg zgoraj opisanih novosti se bo nadaljevala zgodba »blue flag« marine z dolgoročnim ciljem ustvariti trajnostno, naravi prijazno poslovno okolje.

Razvoj turizma ima svoje prednosti in slabosti, za navtični turizem pa lahko trdimo, da je pomemben za razvoj regije in prinaša določene prednosti, kot so na primer dvig prepoznavnosti same destinacije, ustvarjanje novih delovnih mest ter povezovanje z drugimi aktivnostmi (izleti, storitve, športne aktivnosti …), kar ima pozitivne multiplikativne učinke dejavnosti na celoten ekonomski razvoj regije.

Marina Portorož je prva slovenska marina, zasnovana leta 1974 na temeljih nekdanjih Lucijskih solin, ki danes obsega preko 1.000 priveznih mest v morju, na kopnem, v dveh halah in kanalu Fazan. Je varno umeščena v vzhodni del Piranskega zaliva, kjer so ob vsakem letnem času ugodni pogoji za varno plovbo in ljubiteljsko jadranje.

Marina Portorož