Francoski jadralec Yann Quenet, ki bi ga lahko imenovali tudi kaskader, ima neverjeten plan. S svojo jadrnico namerava iz Nove Kaledonije pluti na otok Reunion v Indijskem oceanu.

Njegovo jadranje ne bi bilo tako posebno, če bi jadral na običajni jadrnici. A Quenet je daleč od običajnega jadralca. Na plovbo se je podal s svojo jadrnico, ki v dolžino meri le štiri metre.

Quenet je na Novo Kaledonijio priplul s karibskega otoka Guadalupe. Izplul je 5. februarja 2020, prečkal Panamski prekop in zaplul v Tihi ocean. 5. oktobra 2020 je pristal na Novi Kaledoniji, v pristanišču Noumea. Po sedemmesečnem čakanju na Novi Kaledoniji, se je odločil, da se poda na plovbo. Svojo majhno jadrnico je oskrbel z vsem potrebnim za plovbo, ki jo planira opraviti v 80 dneh. Jadrnica je natovorjena do zadnjega prostega kotička. Yann računa, da se bo na plovbi njena teža močno zmanjšala, ker bo zaloge koristil dnevno.

Quenet je na svojo barko vkrcal za 60 dni hrane. Ker namerava pluti 80 dni, bo moral med plovbo loviti. Prav tako ima na krovu le 115 l vode. Dnevno namerava porabiti manj kot 2 l vode. Ker na krovu nima razsoljevalnika, bo vodo zbiral ob vsakem deževju.

Včeraj je izplul iz pristanišča zajadral proti zahodu. Trenutno že pluje mimo pristanišča Koumac na skrajnem severozahodnem delu Nove Kaledonije. Preplul je že 175 nmi. Skupno bo preplul 7000 nmi. Pluti namerava skozi Torresovo ožino med Avstralijo in Papuo Novo Gvinejo, kjer ga čakajo močni morski tokovi. Nato bo zaplul proti zahodu, po severni strani Avstralije v Indijski ocean. Če bo imel ugodne vetrove in nekaj sreče, bo na otok Reunion priplul v 80 dneh.

Do danes (17.5.2021) je preplul že 608 nmi. 

Potek njegove plovbe lahko spremljate na tej povezavi.  

Foto FB - Yann Quenet