Uroš, Maruša Kraševec, Guinnessov rekord

Slovenska jadralca, brat in sestra Uroš in Maruša Kraševec, sta se odločila, da bosta postavila nov Guinnessov rekord. Z jadrnico tipa Dinghy nameravata prepluti do sedaj najdaljšo razdaljo brez postanka.

Maruša in Uroš nameravata iz Portoroža do Dubrovnika pluti v majhni jadrnici Beneteau First 14 – Seascape Edition. S svojim podvigom nameravata postaviti nov Guinnessov rekord v jadranju s tako majhno jadrnico. Dosedanji rekord sta leta 2017 postavila angleška jadralca Philip Slade in Mark Belamarich, ki sta prejadrala 331 nmi. Če bosta slovenska jadralca dosegla Dubrovnik, bosta prejadrala skupno 370 nmi in se zapisala v knjigo Guinnessovih rekordov.

 

Pogoji za postavitev rekorda

Za postavitev rekorda morata jadralca zadostiti številnim pogojem:

  • Jadralca se ne smeta dotakniti kopnega ali biti v fizičnem stiku z drugimi plovili ali predmeti.
  • Jadralca imata spremstvo, ki potuje za njima na določeni razdalji in skrbi za varnost.
  • Celotna pot se mora snemati iz spremljevalnega čolna kot dokaz.
  • Če jima kdorkoli pomaga, se poskus rekorda prekine.
  • Jadralca lahko komunicirata s spremljevalno ekipo.
  • Oprema na barki in sama barka morata biti odobreni od komisije WGR.
  • Na barki imata jadralca GPS sledilnik (tracker), ki bo, poleg posnetka, glavni dokaz o prevoženi razdalji.
  • Na spremljevalnem čolnu sta še dve neodvisni priči, ki vodita dnevnik, evidentirata prevoženo razdaljo in pomembne dogodke.

 

Kaj imata na krovu

Maruša in Uroš sta iz Portoroža izplula opremljena za plovbo vse do Dobrovnika. Poleg jadralske in varnostne opreme imata na krovu le 30 l vode in 20 suhih obrokov. Ker v času postavljanja rekorda ne smeta imeti stika z drugimi osebami, in ne smeta prejeti njihove pomoči, bosta dneve preživljala zelo špartansko.

 

Kako napredujeta

Uroš, Maruša Kraševec, Guinnessov rekord

Iz Portoroža sta najprej zaplula do Pirana, kjer sta opravila prehod države meje, nato pa sta odplula proti jugozahodu. Obplula sta Istro, prečkala Kvarner in plovbo nadaljevala po zahodni strani otoka Lošinj. Za nadaljevanje sta izbrala nekoliko bolj zaščiteno pot. Zaplula sta vzhodno od otoka Premuda, mimo otokov Ist, Molat in Sestrunj ter nadaljevala po zahodni strani otokov Ugljan in Pašman. Danes že plujeta po vzhodni strani otoka Žut.

Ker jima med plovbo postane tudi dolgčas, bosta izjemno vesela, naše pomoči. Na njuni FB strani lahko oddate glasbeno željo, ki nam jo bosta jadralca poskušala zapeti kar med jadranjem. Prepričana sta, da jima bo to pomagalo pri ohranjanju motivacije in koncentracije.

Nadaljevanje plovbe bomo spremljali tudi na eNavtiki.

Podvig lahko spremljate na https://layline.si/

FB stran podviga: https://www.facebook.com/watch/layline.si/

 

Izredna novica

Ob 13:32 sta Maruša in Uroš po adrenalinski vožnji z vetrom izpulila vpetje stranske pripone, zaradi česar je padel jambor. Oba sta cela, zdrava in suha. Podporna ekipa je v bližini in za zdaj samo nadzoruje in svetuje. Do kontakta ni prišlo. Jambor in jadra so preživela brez poškodb. Z improvizirano ojačitvijo jima je uspelo na novo postaviti jambor. Trenutno plujeta samo na sprednje jadro, do zaliva, kjer bosta v zavetrju ocenila kvaliteto svojega popravila.

Jadrnica First 14 SE, na kateri plujeta, je drugi primerek svoje vrste (Prototype #2), ki je v svojem triletnem življenju pretrpela precej razvojnih testiranj ter prejadrala veliko razburkanega morja. Konstrukcija je omejila večje poškodbe in omogočila hitro popravilo. K nesreči je pripomogla tudi vsa dodatna obtežitev zaradi opreme, vode in hrane, ki je potrebna za tak podvig.

Foto: Layline.si, posnetek zaslona