Uroš in Maruša Kraševec, Guinnessov rekord

Slovenska jadralca Uroš in Maruša Kraševec uspešno plujeta proti cilju, postavitvi novega Guinnessovega rekorda v neprekinjeni plovbi s 5 m dolgo jadrnico.

Uroš in Maruša Kraševec, Guinnessov rekord

Po predvčerajšnjem kratkem premoru med otokoma Zmajan in Obonjan, ki sta ga izkoristila za hrano, suha oblačila in počitek, je dobro vzdušje nazaj, nevšečnosti pa bolj kot ne pozabljene. Noč je bila mirna z malo vetra, kar je bilo po takem dnevu nadvse dobrodošlo. Do včerajšnjega dne jima je uspelo premagati naslednji mejnik. Od skupno 360 nmi plovbe sta jih do včeraj preplula že 250.

Noč je minila brez posebnosti. Uroš in Maruša vztrajno nadaljujeta proti cilju, ki je sedaj že skoraj na vidiku. Med nočjo je prišlo do novih sprememb, saj sta zaradi vetra opustila načrt jadranja okoli otoka Kurčula, ter zaplula v kanal med Pelješcem in Korčulo. Po ponovnem posvetu z meteorologom sedaj zaradi boljših pogojev nadaljujeta po zunanji strani otoka Mljet. Vključno z današnjim jadranjem, sta se cilju že močno približala. Do cilja v Dubrovniku ju loči le 30 nmi. Ker je vetra malo, plujeta zgolj s hitrostjo 3 treh vozlov.

Trenutno piha obalni maestral, kar pomeni, da Maruša in Uroš jadrata proti vetru, vendar se smer vetra obrača v ugodnejšo smer, torej njima v desni bok. Izmučena sta, vendar se njun cilj vztrajno bliža. Rekordne milje bi naj dosegla okoli 15. ure danes!

Foto: Layline.si, posnetek zaslona