ACI Baroš, Rijeka

Dolgo pričakovana novica je končno potrjena. Nova elitna marina Porto Baroš je dobila zeleno luč, s tem ko je bila novoustanovljenemu podjetju ACI – GITONE dodeljena 30-letna koncesija na pomorskem območju s ciljem izgradnje in gospodarske uporabe luke navtičnega turizma – Porto Baroš. Podjetje ACI-Gitone, d. o. o., je ustanovljeno z edinstvenim namenom, in sicer izgradnje in upravljanje luke navtičnega turizma ACI marina Reka, pri čemer ACI kot največja veriga marin v Sredozemlju prinaša znanje in izkušnje v navtičnem turizmu na Hrvaškem, GITONE pa svoje poglobljeno znanje o visokokakovostnih turističnih storitvah. Obe družbi sta s svojimi izkušnjami, znanjem, tradicijo in inovacijami ustvarili edinstven projekt, ki spreminja sedanjost in prihodnost mesta Reke ter celotne reške regije. Gre za projekt navtičnega turizma na Hrvaškem, ki bo omogočil razvoj popolnoma novega pogleda na Reko ter privabil jahte in megajahte z vsega sveta ter destinacijo naredil veliko privlačnejšo.

ACI Baroš, Rijeka

Nova reška marina Porto Baroš stavi na svoj edinstveni geoprometni položaj, ki je od svojih glavnih ciljnih trgov oddaljen le nekaj ur vožnje, s čimer bodo dosežena tudi prizadevanja mesta Reka, da iz položaja tranzitne destinacije postane privlačno sodobno urbano središče. ACI marina Reka bo elitna marina z najvišjo kategorizacijo s petimi sidri, s čimer se lahko pohvalijo le tri marine na Hrvaškem, od tega dve ACI-jevi – marina Cres in marina Rovinj. 

Začetek obratovanja morskega dela marine (uporaba privezov, uporaba objektov na Ružićevem gatu, bencinska postaja) je načrtovana za leto 2024, medtem ko je začetek delovanja kopenskega dela marine (glavna stavba) predviden leta 2025. 

ACI Baroš, Rijeka

Marina navtičnega turizma Porto Baroš bo gostom ponujala 260 privezov v povprečni dolžini 19 metrov, na voljo bo travel lift, na kopenskem obalnem pasu pa gostinski in trgovski objekti, parkirišče, namestitveni objekti za navtike, skladišče, servisi, pomožni prostori, bencinska postaja, velnes, zunanje rekreacijske površine, bazen na strehi ter sprehajališče. 

Izgradnja nove marine upošteva in spoštuje zgodovinsko, kulturno in arhitekturno-urbano dediščino Reke. Ob tem bo nova marina izjemnega pomena ne le za navtike, temveč tudi za vse prebivalce Reke in širše območje, saj bo elitni Porto Baroš trajno izboljšal videz in ponudbo mesta ter kakovost življenja domačinov, mesto Reka pa se bo trajno vpisalo na turistični zemljevid Sredozemlja.

Foto: ACI d.d.