ACI Marina Cres

V ACI marini Cres, eni najlepših otoških marin na Jadranu, so na predvečer svetovnega dneva okolja 22. leto zapored dvignili modro zastavo za plaže in marine. Gre za izjemno cenjeno mednarodno potrditev o visoki okoljski ozaveščenosti in trajnostnem upravljanju z morjem in obalnim pasom, ki ga podeljuje Fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE). Modra zastava prav tako odseva veliko ljubezen in zavezanost morju ter njegovi čistosti. To so obenem vrednote, ki so vtkane v temelje vseh marin ACI.

Direktor ACI marine Cres Alan Šepuka je ob dvigu modre zastave in svetovnem dnevu okolja, ki ga praznujemo 5. junija, dejal naslednje:

"Modra zastava je za nas vrhunska turistična promocija. Simbolizira ohranjeno in varno okolje, trajnostni razvoj v turizmu, ki temelji na visoki kakovosti storitev, čistem morju in obali ter opremi in ureditvi ACI marine Cres."

Modra zastava se podeljuje samo za eno sezono, zato jo je treba vsako leto obnavljati. Merila za podelitev modre zastave so zelo zahtevna in zajemajo številna področja: okoljsko izobraževanje, obveščanje javnosti, kakovost vode, ravnanje z okoljem ter varnost in kakovost storitev.

Takšna merila dajejo poseben pomen in težo standardom ACI za zaščito morja in okolja, saj se z modro zastavo lahko pohvalijo vse ACI marine, ki so odprte za poslovanje skozi vse leto. Glede na to, da plaže in marine med letom najbolj trpijo, 19 modrih zastav, ki plujejo po marinah ACI po Jadranu, potrjujejo brezpogojno ljubezen, skrb in odgovornost ACI do morja in obalnega pasu.