Crikvenica, port

Po podaljšanem in res toplem zaključku poletja na Kvarner počasi prihaja jesen. Za vas so pripravili veliko dogodkov v naravi, kulinaričnih pa tudi kulturnih prireditev. Vremenske razmere so še vedno odlične, zato naredite nekaj dobrega za svoje zdravje in se vključite v zanimive programe.

JESEN NA KVARNERJU

Letos se prepustite jesenskim okusom in uživajte v kostanju ob vznožju Učke, v zaledju čudovite opatije, ali v oljčnem olju na otoku Krku.

Lovran že tradicionalno praznuje oktober v znamenju kostanja. Če niste vedeli, je lovranski kostanj ena najboljših sort kostanja na svetu. Prav zato boste lahko v Lovranu do 24. oktobra pokušali razne kostanjeve dobrote, poleg tega pa bodo organizirani tudi interpretativni sprehodi za spoznavanje običajev, kulture in tradicije tega prelepega mesta ter zabava za otroke in odrasle.

Otok Krk je dom krškega oljčnega olja in krškega pršuta, obe dobroti pa sta vpisani v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb porekla EU. Zato vsak oktober, v času obiranja oljk, na otoku Krku potekajo številne prireditve, kjer je predstavljen ves sijaj tega zdravilnega sadeža. Tako dnevi oljk v Punatu potekajo od 13. do 16. oktobra, »Olive Touch« – izobraževalni gastro & wellness programi pa v Malinski do konca oktobra. Zato je jesensko obdobje odličen čas za obisk Kvarnerja in pokušnjo avtohtonih živil, ki uspevajo le tu.

"AKTIVNI" KVARNER

V oktobru izkoristite priložnost in naredite nekaj za svoje zdravje – bodite aktivni na Kvarnerju. Pripravili smo številne dogodke, kjer lahko uživate v sprehodih v naravi, kolesarjenju ali plezanju. Zanimiv program z naslovom »Experience Crikvenica – Gastro, outdoor, wellness« bo v Crikvenici potekal do konca meseca. V Baški vas od 15. do 17. 10. pričakuje tradicionalni »Baška Outdoor Festival«, od koder se lahko odpravite spoznavat tudi Malinsko skozi program nordijske hoje od 10. do 31. 10.

Še bolj aktivne pa čaka zanimiva nordijska hoja tudi v Opatiji.

Končno lahko pokusite nekaj iz naše bogate kuhinje v naših restavracijah z oznako »Kvarner Food« in »Kvarner Gourmet«.

"KULTURNI" KVARNER

Edinstveno razstavo »Neznani Klimt – ljubezen, smrt, ekstaza« si lahko ogledate v Palači šećera na Reki. Lahko si ogledate razstavo, ki vam po 136 letih prinaša devet slik iz Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki. Tri velika platna, ki jih je naslikal Gustav Klimt, tri od njegovega brata Ernsta in tri od njunega prijatelja Matscha so lahko nazadnje videli leta 1885 na Dunaju. Mestni muzej Reka, ki je bil lepo prenovljen v okviru programa »Reka – Evropska prestolnica kulture«, vam ponuja to edinstveno priložnost, da na Reki odkrijete začetke velikanov dunajske secesije!