Tihotapci najemajo jadrnice za prevoz migrantov iz Afrike v Evropo. Po opravljeni plovbi jadrnice zapustijo na obali, kjer nasedejo ali pa se razbijejo.

Tihotapski posel z migranti cveti. Jadrnice in motorna plovila so se izkazala za idealno prevozno sredstvo. Tihotapci jih ukradejo ali pa najamejo pri čarterskih agencijah. Migrante na plovilo vkrcajo na obalah severne Afrike ali Turčije in preplujejo Sredozemsko morje. Ko dosežejo obalo Evrope v Italiji ali Grčiji, migranti poskačejo v morje in plavajo do obale. Tihotapski skiperji se običajno z motornimi plovili vrnejo, migranti pa so na obali prepuščeni sami sebi. Za prevoz posameznega odraslega potnika zaračunajo do 10.000 EUR za otoke pa do 4000 EUR.

Jadrnice so idealne za prevoz migrantov, ker oblasti težko ločijo med običajnimi najemniki in lastniki plovil, ki plujejo po Sredozemlju, in plovili, ki tihotapijo migrante. Na posamezno plovilo vkrcajo nekajkrat večje število potnikov, kot je to dovoljeno. Plovba, ki lahko traja tudi en teden, je izjemno naporna. Migranti so nagneteni na plovilu. Plovbo preživijo v pomanjkanju hrane in vode.

Ko opravijo prevoz, jadrnice vredne tudi 500.000 EUR, ostanejo zapuščene pred obalo. Vetrovi in valovi jih običajno potisnejo na obalo, kjer nasedejo.

Samo v letošnjem letu je bilo na ta način v Italijo prepeljanih že več kot 59 tisoč migrantov. V italijanski pokrajini Kalabrija so jih letos zabeležili že skoraj 10 tisoč.

Vir: Nautica.news; foto: The Associated Press