Unija, luka, pristanišče, prenova

V lanskem letu so se začela dela na prenovi in povečanju luke Unije na istoimenskem otoku.

Luka Unije na zahodni strani otoka je omogočala privez le enemu ali dvema ploviloma. Zahodni del pred svetilnikom je bil rezerviran za pristanke redne linije, ki je otok povezovala s kopnim, notranji del luke, pa je bil rezerviran za plovila domačinov. Obstoječi valobran je luko ščitil le pred severnimi vetrovi.

Investicija EU

Projekt nove luke je bil predstavljen že pred leti, gradnja pa je potekala v lanskem letu. Obstoječi valobran so podaljšali in zgradili platformo za pristajanje trajekta. Nov pomol v obliki črke T bo omogočal enostavno pristajanje rednih linij, ki povezuje otok z Malim LošinjemCresomReko in Pulo, ter povečal privezni prostor za plovila v tranzitu. Celotna investicija rekonstrukcije luke znaša 37.380.922 HRK (5.000.000 EUR). Hrvaška bo iz sklada EU črpala 4.640.000 EUR, sami pa bodo prispevali 360.000 EUR.

Nova sezona, nova luka

Predviden zaključek del je 1. julij 2022, ko bo luka odprla svoja vrata za javni promet. Obstoječi svetilnik na glavi pomola bo prestavljen na glavo severnega pomola, zato bo treba spremembo vnesti v vaše pomorske karte. Ko bo nov svetilnik začel obratovati, bomo to objavili na naši spletni strani.

Unija, luka, pristanišče, prenova

Foto: Luška uprava Lošinj