Sakarun_Dugi_otok

V času poletnih počitnic in prekrasnega vremena se pogosto radi odpravimo počitnikovat na morje. Ker je slovenska obala zelo kratka in smo Slovenci zaradi kulturnih in zgodovinskih okoliščin vezani na prečudovito hrvaško obalo, je to tudi ena od glavnih destinacij slovenskih turistov. Hrvaška namreč slovi po prečudovitih plažah in te obiskujejo turisti in obiskovalci z vsega sveta. S svojo razgibano obalo ponuja idealne kotičke za vse, ki bi radi vsaj del svojega poletja preživeli pod žgočim soncem na neokrnjenih delih plaž. Za vas smo pripravili kratek pregled in opis najlepših plaž, ki jih ponuja naša južna soseda. Ampak, ker so najlepše plaže tiste, ki niso lahko dostopne, vam svetujemo, da se odločite za najem plovila na Hrvaškem.

Verjetno ima vsak svoj seznam najlepših plaž, ampak mi smo posebej za vas izbrali tiste hrvaške plaže, ki so dostopne s plovili. Upamo, da se boste tako izognili nepotrebni gneči in čakanju v dolgih avtomobilskih kolonah, ampak boste lahko z vetrom v laseh uživali na čudoviti morski gladini.

Med najlepše hrvaške županije gotovo sodi Istrska, ki se lahko pohvali z zelo raznoliko ponudbo plaž in vrhunsko gastronomsko ponudbo. Med najlepše plaže Hrvaška Istra zagotovo sodi tista, ki se nahaja na rtu Kamenjak. Ta je namreč na samem jugu istrskega polotoka in se lahko pohvali s številnimi zalivi, kristalno čistim morjem in čudovito skalnato in prodnato obalo. Tu se nahajajo plaže, ki jih radi odkrivajo pustolovci.

Kamenjak, Istra

S čudovitimi plažami in prekrasnimi zalivi se lahko pohvali tudi otok Cres. Do otoka je najbolje dostopati s plovilom, saj boste lahko tako dosegli prav vse kotičke tega čudovitega jadranskega bisera. Plaža v Stari Porozini je ena od boljših destinacij za dostop z jadrnico ali jahto. Plaža je namreč v zavetju pred vetrom in ima čudovite borovce, ki obdajajo zaliv. Če ni to recept za idealni poletni oddih.

Prekrasne plaže pa ima tudi otok Hvar. Tu lahko najdete najlepše plaže Hrvaške, ki so dostopne s plovili. Na tem seznamu se gotovo nahaja plaža Pišćena, ki vsem obiskovalcem ponuja zavetje, vonj borovcev in predvsem mir. Plaža je dostopna le preko morja, zato se do nje lahko odpravite z dnevnimi turističnimi ladjicami iz mesta Hvar, ali pa se do nje odpravite na svoji zasebni jadrnici.

Kres

S čudovitimi plažami in zalivi se lahko pohvali tudi celoten Kornatski arhipelag. Med bolj priljubljene otoke sodi otok Žut, ki slovi po čistih plažah in obilici rib. Posebnost otoka Žut je v tem, da ni stalno poseljen in se zato do njega odpravijo zgolj najbolj vztrajni pomorščaki, ki bi radi preživeli svoj oddih odmaknjeni od vrveža turističnih magnetov, ki jih ponuja Hrvaška.

V kolikor ne sodite med ljubitelje proda in klifov, vam priporočamo, da s svojim najetim plovilom obiščete najlepše peščene plaže Hrvaške. Med najlepše plaže, ki se ponaša s kristalno čisto vodo in fino drobno mivko, sodi plaža Sakarun. Ta se nahaja na Dugem otoku. Poleg mivke in prečudovitega morja pa obiskovalcem ponuja tudi mir, saj se nahaja v zavetrju. To pa se odraža tudi v dejstvu, da tukaj ne boste srečali valov.

Ampak, ker pogosto ne potujemo sami, smo za vas pripravili tudi nasvete glede najlepše plaže za otroke Hrvaške. Otroci imajo seveda drugače želje in potrebe od odraslih, zato je tudi prav, da se odpravimo na plaže, ki so po godu otrokom. V tej kategoriji se zagotovo med najboljše uvršča plaža Punta Rata, ki se nahaja v občini Brela v okolici Makarske. Ta plaža je perfektna za otroke, saj ponuja kristalno čisto morje in obilico sence na kopnem. Do nje lahko dostopate tudi preko kopnega, saj se nahaja na celini, ampak ne glede na to, bo najbolje, da se do plaže odpravite s plovilom.

Ob vašem oddihu vam želimo obilico morskih užitkov in mirnega morja ob plovbi z raznolikimi plovili, ki jih lahko najamete v času poletne sezone.