Trenutno na Hrvaškem poteka javna razprava o spremembah pravilnika o najmanjšem številu članov posadke za varno plovbo, v katerega je vključen tudi novi člen, ki govori o najemu plovil brez posadke in o usposobljenosti, ki jo morajo imeti osebe, ki upravljajo plovila.

Nov predlog je, da za plovila do dolžine 5 m z motorjem moči do 5 kW ali plovilom na jet pogon, ki se oddaja, ne bi bilo treba imeti opravljenega izpita o usposobljenosti za upravljanje plovila.

Za uporabo plovil bi seveda bile dodatne zahteve, ki bi opredeljevale varno uporabo. Plovila na jet pogon oziroma vodni skuterji, ki bi se oddajali na tak način, bi morali biti opremljeni s sistemom za omejitev hitrosti plovbe, plovba bi se morala izvajati na označenem poligonu, oseba, ki bi najela in upravljala plovilo, bi morala biti stara vsaj 18 let, ter plovba se ne bi smela izvajati več kot 500 m od obale.

Oseba, ki bi najela tako plovilo, bi morala opraviti primopredajo, ki bi vključevala izobraževanje o osnovnih pravilih plovbe, načinu upravljanja plovila, načinu namestitve varnostnega jopiča ter nekatere druge informacije, ki so potrebne za varno plovbo in najem plovil.

Če bo sprememba sprejeta in to še pred sezono, se bo močno poenostavilo izposojanje vodnih skuterjev ter plovil za plovbo do bližnjega zaliva.