Podkujni, Unije

Unije so izjemno priljubljen otok, ki ga Slovenci radi obiščemo. Je ravno prav oddaljen in hkrati dovolj blizu. Ravno prav velik in ne prevelik za odličen dopust ali navtični postanek.

Unije so skoraj obvezna postaja za tiste jadralce, ki prečkajo Kvarner. 15 navtičnih milj, ki ločijo Unije in Premanturo, najjužnejši rt Istre, lahko spremeni našo navtično izkušnjo iz edinstvenega dopusta v nočno moro. Če v Kvarnerju zapiha močna burja, bo prečkanje zelo zahtevno, mogoče celo nevarno. Če je le možno, planirajte svoje prečkanje, ko burja ne bo pihala več kot 20 vozlov. Ustavite se na otoku in ga raziščite.

Na vzhodni strani otoka so kar trije zalivi zaščiteni pred burjo. Primerni so tako za dnevno kopanje, enodnevni ali večdnevni postanek ali čakanje, da v Kvarnerju preneha pihati burja. Izjemno privlačen je zaliv Podkujni. Je srednji zaliv na vzhodni strani otoka in nudi odlično zaščito pred burjo. Za privez so nameščene plovke, zato si ne bo treba beliti glave, ali je sidro prijelo ali ne. Za razliko od številnih sidrišč, kjer boste privezani le meter ali dva od sosednjega plovila, so tu plovke postavljene na primerni razdalji in zagotavljajo zasebnost.

Zaliv je sredi neokrnjene narave. V bližini ni barov in gostiln, zaradi katerih bi bilo bivanje v zalivu moteno. Vedno čista morska voda, tišina in zaščita pred vsemi vetrovi, razen pred južnimi, naredijo zaliv izjemno priljubljen in privlačen.

Bi se vseeno radi odpravili v gostilno?

Zaliv Podkujni je od luke Unije, kjer je tudi naselje, oddaljen približno 2,5 km. Lepa pot vodi najprej do zaliva Maračol, nato pa se povzpne preko hriba in spusti proti kraju Unije, kjer so več gostiln, pekarna, bar in trgovina.

 

Videoposnetek zaliva iz zraka

 

Natančna lokacija zaliva: Podkujni