Andrew Bedwell namerava postaviti nov svetovni rekord in prepluti Atlantski ocean z najmanjšo jadrnico doslej.

Andrew Bedwell je 48 letni amaterski jadralec, ki že ima nekaj izkušenj z jadranjem. Med drugim se je že udeležil Mini Transata, regate, kjer jadralci prečkajo Atlantik v najmanjši oceanski jadrnici, ki meri vsega 6,5 m. Tokratni njegov podvig pa bo še bolj ekstremen. Atlantik namerava prepluti v najmanjši jadrnici doslej. Jadranje bo pričel v Novi Fundlandiji. Za prečkanje Atlanika bo moral prejadrati 1900 nmi. Plovbo bo zaključil pri Lizard Point-u, skrajni jugozahodni točki Velike Britanije. Za plovbo bo potreboval 60 dni.

Trenutni rekorder v plovbi z najmanjšo jadrnico je Američan Hugo Vihlen. Svoj podvig je izvedel z jadrnico dolgo vsega 162 cm. Med plovbo ga je spremljala posadka na podpornem plovilu. Ogromno časa in energije so porabili za planiranje poti, predvidevanje morskih tokov, plimovanja in seveda vetrov.

Andrew Bedwel namerava Atlantik prepluti v bistveno manjši jadrnici. Big C, kot ji je ime, v dolžino meri 3,2 čevlja oziroma le nekaj centimetrov več kot 1 m. Razdeljena je v 12 vodotesnih predelov. Ima jambor v obliki črke A, dve navijalni prednji jadri in dve krmili. Tudi prostor v katerem bo sam, je vodotesno. Pokrito je z stekleno polkroglo, skozi katero bo večino časa opazoval in navigiral jadrnico. Če ga bo na Atlantiku doletelo slabo vreme, ima v jadrnici sistem varnostnih pasov, s katerimi se bo pripel, ko bo premetavalo plovilo.

Kljub temu, da jadrnica meri le en meter, bo imel na krovu nameščen AIS, VHF postajo, elektronsko navigacijo in solarni panel, ki bo proizvajal elektriko za te naprave. Na krovu bo imel tudi ročni generator in razsoljevalnik.

Prehrana bo skromna. Za dvomesečno plovbo si bo pripravil posebno dieto. Ker je prostorsko zelo omejen, bo hrana pripravljena vnaprej. Sladko pitno vodo bo imel shranjeno v kobilici.

Andrew se namerava na pot podati maja leta 2023. Če bo vse potekalo po planu, bo nov svetovni rekord postavljen julija 2023.

Foto: Andrew Bedwell