Elan E6 IYA Design Award

Elanova 14 metrska jahta E6 je prejela prvo nagrado za dizajn IYA 2022 in tako premagala maxi in superjahte.

Novo jahto iz begunjske ladjedelnice Elan, ki jo je sooblikoval legendarni studio Pininfarina, je skupnost industrijskega oblikovanja razglasila za najbolje zasnovano jadrnico leta 2022.

Novi Elan E6 je 47 čevljev dolga novodobna zmogljiva križarka, je prejela slavno nagrado v svetu oblikovanja – The International Yacht and Aviation Award 2022 v kategoriji Jadrnice. Natečaj sta organizirali reviji Design Et Al in Luxe Et Al, ki sta znani po svojem vplivu na oblikovalske navdušence in profesionalce. To je prva tovrstna nagrada, ki je bila kadar koli podeljena jadrnici, ki prihaja iz Elana. Natečaj združuje največje oblikovalske guruje na svetu, zmagovalca pa izberejo z javnim glasovanjem. Elan E6 je osvojila nagrado v kategoriji jadrnic, kjer se je kosala z več maxi in superjahtami.

Elan E6 IYA Design Award

»Vedno smo gradili visokokakovostne jahte, a z E6 smo okvirje še pomaknili. Čudovita estetika v kombinaciji z neprimerljivimi plovnimi lastnostmi in kakovostjo gradnje. Z rezultatom smo zelo zadovoljni in veseli, da je to prepoznala širša oblikovalska skupnost. Zelo sem hvaležen našim partnerjem, ki so dali vse od sebe za ta projekt. Brez vseh njih Elan E6 ne bi bil to, kar je,« pravi Marko Škrbin, direktor Elan Yachts.

Jahta je opredeljena kot zmogljiva križarka z brezkompromisnim razmerjem med zmogljivostjo in udobjem. Njena dvojna narava, namenjena zahtevnim jadralcem, ki od jahte pričakujejo odlične jadralne zmogljivosti in udobne počitnice, je v središču pozornosti ladjedelnice Elan Yachts. Z modelom E6 je Elan želel narediti še nekaj korakov več, tako da je za projekt skrbno izbiral svoje partnerje. Zato ja za projekt "Elan E6 hull" k sodelovanju povabil že uveljavljenega pomorskega arhitekta Humphreys Yacht Design, vzpostavila novo partnerstvo s kompozitnimi inženirji Gurit in se povezala s Pininfarino, znanim italijanskim oblikovalskim studiem, ki je izdelal končno podobo zunanjosti in notranjosti. Rezultati se že kažejo, prvo priznanje za ekipo in jadrnico je uresničitev sanj za vsakega industrijskega oblikovalca in spodbuda za naslednji uspeh.

Elan E6 IYA Design Award

Zasnova E6 je uspešna v vseh pogledih, vendar nekateri elementi resnično naredijo to jahto ikonično. Linije strešnih oken predstavljajo dediščino Elanove linije E, medtem ko pregibi trupa dajo E6 športno linijo in takoj prepoznaven videz. Glavne stopnice za vhod v salon napovedujejo šesterokoten motiv notranjosti in so osrednji del, ki vse povezuje. Namesto lesa so stopnice izdelane iz stekloplastike, ki Elan Yachts popelje do popolnoma novih dimenzij dizajna, ergonomije in vzdržljivosti.

Ključni cilj je bil izraziti dvonamenski etos, udobje in zmogljivost jahte skozi videz in občutek jahte, hkrati pa ostati zvest uveljavljeni obliki E Line. Pininfarina je sprejela izziv v lastnem legendarnem slogu in navtični tradiciji. E6 so dali samozavesten občutek z uporabo nekaj tekočih linij za edinstven videz in moško energijo, hkrati pa ohranili avro elegance v silhueti. Rezultat je jadrnica čistih oblik in modernega sloga, projicirana v prihodnost.

Elan E6 IYA Design Award