Črnogorska vlada je zmanjšala trošarine na gorivo za 50%, hkrati pa uvaja plačevanje trošarine za plovila za rekreacijo.

Črna Gora je bila priljubljena destinacija za lastnike plovil zaradi izjemnih ugodnosti pri točenju goriva. V Črni Gori ste namreč lahko kupili gorivo za plovilo brez davka. Cena goriva je bila tako tudi do 60% nižja. Edini pogoj je bil, da ste v roku 24 ur zapustili črnogorske vode. Z nekoliko planiranja ste natočili gorivo v plovilo en dan pred izplutjem iz črnogorskih voda, nato pa prečkali morsko mejo in odpluli na Hrvaško, proti Albaniji ali v Grčijo.

Ne pozabimo, da se Črna Gora želi pozicionirati med priljubljene destinacije za super jahte. Ugodnost za lastnike večjih jaht je bila izjemno privlačna, saj je bilo natakanje goriva bistveno cenejše kot na Hrvaškem ali Grčiji.

V soboto je ta ugodnost ukinjena. Lastniki plovil, tako majhnih kot velikih, ki se uporabljajo za rekreacijo, kamor sodijo tudi super, mega in giga jahte bodo morali plačevati trošarino na gorivo. Trenutna cena diesla v Črni Gori je 1,570 EUR, cena bencina pa trenutno znaša 1,707 EUR. Oboje seveda z davkom. Preverili smo cena goriva na bencinski črpalki v marini Bar kjer boste za diesel odšteli 1,58 EUR, za bencin pa 1,65 EUR.