Zadarljan, Molat

Otok Molat je navtično zelo obiskan otok. Večina ga pozna po sidrišču s številnimi plovkami Brgulje in luki Molat, kjer so za privez na voljo muringi. Tisti, ki raje sidrajo na lastnem sidru, običajno izberejo eno izmed sidrišč Sabusa ali Zorjevica na jugu otoka. Drugi zalivi ostajajo tudi med sezono redko obiskani, če ne celo prazni.

Naš raziskovalni duh nam včeraj ni dal miru. Kot že neštetokrat, smo tudi včeraj pluli z otoka Ist proti jugu otoka Molat po njegovi vzhodni strani. Rt Solinski, ki štrli 0,5 km iz otoka, ima na svoji severni in južni strani dva lepa zaliva. Ker je pihal maestral, smo se odločili, da se zasidramo v južnem zalivu imenovanem Zadarljan. Na pomorski karti smo preverili globine, ki so med 2 in 10 m, kar je primerno za sidranje.

Takoj ko smo se zalivu približali z jugozahodne strani, smo opazili, da je v zalivu velik predel morskega dna peščen in zagotavlja zanesljivo sidranje. Turkizna voda, nobenih valov in rahel maestral, ki nas je nekoliko hladil v vročem popoldnevu.

V zahodnem delu zaliva je peščena plaža, do katere vodi pešpot. Ker ima otok le malo cestnih povezav, si ne bi predstavljal, da do zaliva vodi cesta. Šele ko sem dvignil dron, sem opazil, da je dostop do zaliva možen tudi po kopenski poti. To je bil razlog za nekaj ljudi na plaži, ki v zaliv niso pripluli s plovilom.

Več o zalivu pa naj povedo fotografije.

Zadarljan, Molat

Zadarljan, Molat