Most na Pelješac

Pelješki most je bil 26.7.2022 s slavnostno otvoritvijo tudi uradno odprt za ves promet in je poleg nacionalnega pomena povezovanja juga Hrvaške tudi nova turistična atrakcija, ki bo olajšala dostopnost in spodbudila turistično povpraševanje po najbolj južni hrvaški regiji.

„Gradnja Pelješkega mostu je eden najpomembnejših strateških projektov v zgodovini Hrvaške, še posebej če vemo, da je njegova gradnja povezala jug Hrvaške s preostalim delom države. Navedeno pomeni še boljšo prometno dostopnost Dubrovnika, našega turističnega bisera in ene najbolj priljubljenih hrvaških destinacij, pa tudi celotnega polotoka Pelješac. Potovanje po tem delu države bo odslej veliko bolj praktično in prijetno, še posebej pa smo ponosni, da je most s svojo kompleksno in edinstveno zasnovo na zanimiv način spremenil pogled na Malostonski zaliv,« je dejal direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić.

Pelješki most, ki ga ocenjujejo kot enega izmed gradbenih projektov, ki bodo zaznamovali našo generacijo, je projektiral Slovenec Marjan Pipenbaher.

Pipenbacher je o Pelješkem mostu kot svojem življenjskem delu izpostavil:

»Ta most je megastruktura, a ne samo zaradi velikosti in dolžine. Zgrajen je bil na območju, kjer so bile velike težave s temelji, na potresnem območju južne Dalmacije, Črne gore in Albanije, kjer so potresi pogosti. Drugič, postavili so ga na mesto, kjer so velike burje in vetrovi. Vse to je bilo treba upoštevati pri gradnji, kar smo rešili z inovativnim konceptom.« Dodaja, da gre za enega najzahtevnejših mostov na svetu: »Uvršča se med pet največjih in najzahtevnejših mostov v Evropi, zgrajenih od začetka stoletja. Gre za visokotehnološke mostove, dolge več kot 2 km. To je most, ki ga uvrščamo med najzahtevnejše na svetu."

Pelješki most je večrazponski most z dolžino 2,4 km, širino 21 m in višino 55 m. Zasnova mostu predvideva štiripasovnico, z enim prometnim in enim odstavnim pasom na vsaki strani. Dodatni elementi so izgradnja dvosmernih vpadnic v dolžini 12 km na obeh straneh mostu ter dva predora (0,5 km in 2,47 km), dva manjša mostova (0,51 km in 0,008 km), en viadukt (0, 16 km) in dve počivališči. Okoli mesta Ston je predvidena tudi 7,9 km dolga dvosmerna obvoznica, ki bo vključevala dva predora, most in viadukt. Ta pomemben gradbeni dosežek bo bistveno skrajšal čas potovanja med obema točkama hrvaške državne ceste D8, natančneje - čas potovanja je ocenjen na 20 minut, medtem ko je do sedaj trajal več kot eno uro.

Prenaša udarce vetra do 180 km/h, zaradi višine in širine konstrukcije je pod mostom odprta plovna pot za velike križarke.

Celotna naložba je bila vredna 526 milijonov evrov, delež evropskih sredstev v financiranju pa je 357 milijonov evrov.

Most na Pelješac