Motovun

Prvi Teran Wine & Walk, 1.10.2022

Sedanjim in prihodnjim ljubiteljem Motovuna se bodo v prvih dneh oktobra uresničile sanje. Prireditev Teran Wine & Walk bo izvrstno enološko in gastronomsko ponudbo tega očarljivega mesteca približala vsem, ki radi raziskujejo naravne, zgodovinske in kulturne lepote, medtem ko uživajo v odličnem vinu in vrhunskih specialitetah.

Prvi Teran Wine & Walk, ki ga prireja klaster severozahodne Istre in poleg Istria Wine & Walk by the Sea ter Muškat Wine & Walk predstavlja tretjo različico tradicionalne prireditve Istria Wine & Walk, bo zajemal sedem okrepčilnih postaj. Obiskovalci bodo lahko uživali v bogati ponudbi terana in drugih sort izvrstnih lokalnih vinarjev Novaka, Fakina, Valente, Fachina, Bertoše, Benvenutija, Tomaza in Roxanicha ob gostovanju Vina Vorić iz Buj. Na okrepčilnih postajah bo mogoče poskusiti tudi specialitete vrhunskih gostincev: Miro Tartufi, Konoba Fakin, Istra Food Event & Fakin, Agroturizam Tikel, Konoba Pod Voltom, OPG Radošević in Vila Soši.

Prireditev bo svojim obiskovalcem približala številne čare teh krajev, obenem pa na zelo učinkovit način obeležila tudi letošnjo priključitev Motovuna – skupaj z Grožnjanom in Oprtljem – klasterju severozahodne Istre, ki z razvojem in ponudbo takih dogodkov privlači domače in tuje goste v ta del istrskega polotoka tudi zunaj glavne sezone.

„Veseli nas, da je prvi dogodek, ki ga organiziramo v sklopu klasterja, povezan z gastronomskim sektorjem, zlasti zato, ker promovira vinski turizem. Severozahodna Istra je znana po svojih vinih in vinarjih, vinski turizem pa predstavlja pomemben motiv obiska naše destinacije, zato se ta prireditev popolnoma sklada s celotno podobo klasterja severozahodne Istre,“ je izjavil David Matković, direktor Turistične zveze občine Motovun ter dodal: „Motovun je najbolj znano srednjeveško mestece v notranjosti Istre in znana vinska destinacija, vendar nudi še veliko več. Na 12 kilometrov dolgem sprehodu želimo pokazati vse njegove lepote in čudovito pokrajino, ki ga obdaja, poleg lokalnih vinarjev pa se bodo predstavili tudi lokalni gostinci. Želimo pokazati vse, zaradi česar je to področje res posebno.“

Začetek dogodka, ki bo potekal 1. oktobra 2022 je predviden v jutranjih urah pri hotelu Winery & Design Hotel Roxanich, ki ima impresivno vinarno na kar petih podzemnih etažah. Pot, dolga 12 kilometrov, skoraj v celoti pelje skozi vinograde in nudi čudovit razgled na Motovun.

Na poti po Parenzani in skozi najdaljši tunel na tem odseku, tj. tunel Motovun (222 metrov), ter delu poti, ki pelje prek slikovitih vinogradov do vasi Bataji, nato pa do vrha Monte Šandrin obiskovalce čakajo tri okrepčilne postaje. Pot bo nato vodila do kraja Brkač, znanega po arheoloških najdbah, ki segajo v antiko, ter do četrte postaje v kraju Rodeli. Na vrhu hriba Šublenta, ki ga krasijo cerkev Rojstva Blažene Device Marije iz 17. stoletja, stoletni hrasti in vinogradi, bodo ljubitelji terana stopili na zadnji del poti, na kateri bodo obiskali še vinarno Tomaz, od tu pa se vrnili na začetno zbirno mesto in obenem tudi končno postajo, tj. vinarno Roxanich, kjer bo za zabavo poskrbel priljubljeni DJ Shurki.

Poleg degustacije sorte, ki je tako pomembna za Motovun in njegovo okolico, se bodo gosti na sprehodu po načrtovani poti lahko o njej tudi veliko naučili in med drugim izvedeli, da je v preteklosti veljala za sorto nižje kakovosti, danes pa zaradi truda istrskih, zlasti pa motovunskih vinarjev, osvaja številna priznanja na prestižnih domačih in mednarodnih tekmovanjih. O tem, kako pomemben je teran za Motovun, priča tudi dejstvo, da tu poteka festival, ki je posvečen prav tej sorti. Zato je Teran Wine & Walk najboljši možen način, da se z dogodkom, ki je posvečen tej sorti, turistična sezona motovunskega področja še dodatno oplemeniti in podaljša.

»OPATIJSKI VREMEPLOV«, 30.9.2022, OPATIJA

Potovanje skozi čas vam bo omogočil »Opatijski vremeplov«, izviren in zelo dobro sprejet program Turistične skupnosti Opatija, ki bo do 30. septembra poskrbel za povsem novo in edinstveno doživetje destinacije.

»MESEC PLAVE RIBE«, 30.9.2022, CRIKVENICA

 Do konca septembra v Crikvenici poteka dogodek "Mjesec plave ribe", povezan s projektom "Cesta plave ribe", ki ga je zasnovala Turistična skupnost Crikvenica po navdihu bogate ribiške preteklosti tega kraja.

"BELA NEDEJA", 1.-3.10.2022., KASTAV

 Prvo nedeljo in ponedeljek v oktobru sta dneva ponudbe in degustacije mlade belice, avtohtonega belega vina Kastavštine. Bela nedeja v čast mladega vina je zgodovinski in kulturni dogodek, ki se ga v Kastavu spominjajo že od nekdaj.