Prvega januarja leta 2023 Hrvaška stopa v evro območje. Uradna valuta bo s tem dnem postal evro.

Hrvaška kuna gre v zgodovino. Z naslednjim letom bo uradna valuta postal EUR. Menjalni tečaj je določen in znaša 7,5345 HRK za 1 EUR. Za preračunavanja cen iz HRK v EUR in obratno je dovoljen le ta tečaj.

Zamenjava gotovine na Hrvaškem

S 1. 1. 2023 se bodo vsa sredstva v HRK na računih fizičnih in pravnih oseb pretvorila v EUR. Prav tako se bo ta dan začelo 14-dnevno obdobje dvojnega obtoka. Plačevanje bo možno v EUR in v HRK. Zamenjava gotovine HRK v EUR bo mogoča v vseh bankah na Hrvaškem do konca leta 2023. Zamenjava gotovine bo brezplačna le do količine 100 bankovcev in 100 kovancev na transakcijo. Za večje količine gotovine lahko banke zaračunavale provizijo. Po obdobju enega leta bo možno kune zamenjati le v Hrvaški narodni banki.

Po 14. 1. 2023 plačevanje v kunah ne bo več mogoče.

Zamenjava gotovine v Sloveniji

Slovenske banke, hranilnice in menjalnice bodo kune menjale v EUR vse do konca prihodnjega leta. Kakšni bodo pogoji za zamenjavo, je odvisno od poslovne politike posamezne banke. Zamenjava ne bo nujno brezplačna. Brezplačna menjava bo možna v Banki Slovenije vse do 28. 2. 2023. V enem dnevu boste lahko zamenjali do 8.000 HRK.