MRC Uljenje

Konec prejšnjega meseca se je končalo testno obratovanje novega meteorološkega radarja na otoku Pelješac, ki pokriva južni Jadran.

MRC Uljenje

Gradbena dela za postavitev novega modernega radarja na polotoku Peljšeac so se pričela v začetku letošnjega leta. V sredini oktobra so bila dela zaključena in z 19.10.2022 se je pričelo testno obratovanje novega C-band Dopplerjevega radarja. Po dobrem mesecu testiranja je radarska slika javno dostopna. Radar na vrhu gore Uljenje na Polotoku Pelješac z dometom okrog 200 nmi pokriva južni Jadran vse do albanskega polotoka Pali oziroma mesta Durres.

Tako je prvič v zgodovini z radarjem prekrita celotna hrvaška obala vse od rta Savudrije, najsevernejše točke hrvaške obale, do polotoka Oštro, najjužnejše točke hrvaške obale.

Hrvaški radarji poleg hrvaške obale pokrivajo tudi celotno področje slovenskega morja, celotno črnogorsko primorje in del Albanije.

Hrvaška ima trenutno postavljenih pet radarjev. Radarja na Gradištu in Bilogori pokrivata notranjost, medtem ko radarji na Golem otoku, Debeljaku in najnovejši na Uljenju na Peljšecu pokrivajo primorski del in celotno področje Jadranskega morja vključno z Italijansko obalo vse do pristanišča Bari.

Vsi vremenski podatki na enem mestu

Kompozit radarske slike oblačnosti in padavin je že dostopen na naši spletni strani na povezavi VREME in v android aplikaciji eNavtika v zavihku VREME in podzavihku RADAR. Na istih naslovih so dosegljivi tudi ostali vremenski podatki za Jadran.

 MRC Uljenje

Foto: DHMZ