Pretekli vikend se je zgodil prvi, in definitivno ne zadnji, pomenljivo imenovani S.O.S. Party weekend. Šlo je za premiernega v sklopu zabavno-jadralskih dogodkov, ki so ga v skupni organizaciji priredili Just Perfect Yacht Charter (Sandi Fon), Elan Yachting (Ladi Živič) in Burin YC (David Hawlina) s podporo zvestih in nepogrešljivih skiperjev, na čelu s Stančem Logarjem.

Omenjena ekipa je dokazala, da je mogoče z bogatimi izkušnjami, znanjem, pozitivno energijo in nasmehom na obrazih ustvariti enega največjih jadralskih patry dogodkov do sedaj! 22 bark z več kot 180 navdušenimi ljubitelji morja in zabave ter odličen zabavni program so bili več kot samo dober razlog za občutke, ki so jih lahko ob vrnitvi domov udeleženci strnili kot nepozabne, polne pozitivnih presenečenj in želje po nadaljevanju S.O.S. Party weekend zgodbe.

Že sam uradni program, ki so ga organizatorji predstavili dober teden pred odhodom, je napovedoval obilico zabave, združene s prijetno plovbo med jadranskimi biseri, ki se dvigujejo iz temno modrega morja – Kornati. Zatorej ni bilo čudno, da so v četrtkovih dopoldanskih urah udeleženci z nasmehom na ustih in polni pričakovanj želeli čim prej zasesti svoja mesta na barkah, ki so se, obsijane s pravim pomladnim soncem, v marinah v Sukošanu in Biogradu mamljivo pozibavale ob polnih pomolih. Ker je organizatorjem uspelo na dogodek privabiti presenetljivo veliko število ljudi, so ti namreč morali svoja plovila prevzeti v dveh različnih marinah.

Dogodek so organizatorji razdelili na štiri športno obarvane dni in tri nore noči. Na ruti, ki se je začela in končala v omenjenih marinah, so prvi postanek in nočitev opravili v prečudovitem majhnem mestecu Sali na Dugem otoku, kjer so za udeležence v Konobi Maritimo & Spageritimo pripravili okusno večerjo s tremi hodi – hladno predjedjo in mediteransko glavno jedjo na samopostrežni način in mizah, ki so se šibile pod težo vseh dobrot. Kaj je lahko lepšega? Nadaljevanje večera seveda; prvi tematski »party« večer v stilu glasbe in oblačil iz 70-ih let. Opisano na kratko: noro, pisano in zopet mladostno.

Pa vendar 100-odstotna sproščenost ni trajala do jutra, saj je ekipo S.O.S.-a že naslednji dan čakal prvi del prave jadralske regate, pred katero so je lahko pri marsikaterem od skiperjev v očeh zaznalo vsaj kanček tekmovalnosti. Pravilno. Tudi ribiči se na koncu hvalijo z velikostjo ulova! Pa vendar na koncu ves trud, nervoza in prizadevanja žal niso bila najlepše poplačana, saj so nabrušeni jadralci že na samem štartu regate nesrečno zapluli v popolno orkansko bonaco (op. p.: v jadralskem žargonu poimenovanje za brezvetrje) in po skoraj eni uri popolnega mirovanja na vodni gladini so bili sodniki primorani prekiniti prvi del regate. Smer in končna destinacija dneva: otok Opat, Kornati.

Eden najlepših zalivov v Kornatih je barke pričakal v zlatem popoldanskem soncu, ki je obetal še en nepozaben večer, oprostite, noč. Prav pomol v tem zalivu je bil prizorišče ene najzanimivejših točk v programu odličnega vikenda. Igra, bolje rečeno tekmovanje v kuharskem izzivu »Barka išče šefa«, kjer so se posadke med seboj pomerile v izvirnosti, inovativnosti, iznajdljivosti in nenazadnje v okusnosti svojih pripravljenih kuharskih specialitet, ki so bile s strani izbrane komisije kasneje tudi ocenjene in bogato nagrajene. Vsaka izmed posadk je namreč morala v samo eni uri pripraviti jed, ki bo najbolj izstopala po omenjenih kriterijih, poleg glavne jedi pa seveda postreči tudi najbolj primerno in izvirno pijačo. Super zabava, dobra večerja in odličen začetek nore noči, ki so jo organizatorji dopolnili z glasbo v živo v idilični kulisi Konobe kod Anteja, neposredno na obali zaliva. Še ena pohvala ter nepozabna izkušnja – Žan in Dare sta s svojima kitarama zazibala pomol bolj kot veter barke v celotnem dnevu.

Tretji dan se je po jutranjem sprehodu na najvišjo in prelepo razgledno točko otoka Opat optimistično odplulo proti štartnemu polju, kjer naj bi nadaljevali začeto regato. Uspešno! Po štartnem signalu se je več kot 20 bark odpravilo na 20 navtičnih milj dolgo pot in ustvarilo čudovito sliko, ki zagotovo odpre usta vsakemu jadralskemu navdušencu. Dokaj strnjeno so se v sončnem dnevu menjavale barke od tretjega mesta dalje, saj sta si na prvih dveh mestih zavidljivo prednost priborili že v prvih miljah regate barki skiperjev Stanča in Jureta. Stančeva ekipa je na koncu regate ponosno dvignila kozarce penine.

Lep, adrenalina poln dan se je zaključil na otoku Kaprije, kjer je stari morski lev med gostinci, lastnik in glavni kuhar Konobe Antonio, zasipal lačne in žejne jadralce z dobrotami, ki jih bodo še dolgo pomnili. To je bil večer zombijev, razglasitve zmagovalcev S.O.S. Party weekend-a, večer odlične glasbe, solz sreče in žalosti, ker se je nepozaben vikend bližal koncu. Večer, na katerem se je mlad par odločil ovekovečiti ljubezen in večer obujanja spominov na pretekle tri dni. Maskirani v zombije so zaploskali absolutnemu zmagovalcu S.O.S. dogodka, ki ga je določila izbrana komisija na podlagi doseženega rezultata na regati in izvirnosti tematskih večerov. M.V.P. prvega S.O.S. Party weekend-a je tako postala posadka skiperja Jureta Pirmana, na barki E350.

Prvi S.O.S. dogodek se je naslednji dan s plovbo po vetrovnem vremenu (30-40 vozlov) in valovitem morju v popoldanskih urah zaključil v marinah, od koder se je na nepozabno romanje po Kornatih tudi krenilo. Po vsem opisanem kar zmanjka besed, ki bi opisale občutke udeležencev ob vrnitvi na kopno; presrečni na eni strani in žalostni na drugi, ker se vse lépo končuje. Polni pozitivnih izkušenj in siti odlične zabave. Z novimi prijatelji in z veliko več ljubezni do morja. Vsekakor pa ponosni, da so bili del največjega dogodka, ki se bo definitivno zapisal v spomin vseh, ki so del jadralskega sveta.

Seveda je potrebno vse skupaj zaključiti z najpomembnejšim; iskrena hvala gre organizatorjem, ki pa jim najverjetneje vse to ne bi uspelo brez zvestih pokroviteljev, ki so omogočili prijetne večere.