Zaliv Slatina, otok Korčula

Zaliv in luka Gačica sta se izkazala za pravo izbiro. Morje se je zvečer povsem umirilo in spali smo v miru. V zalivu smo bili sami. V zgodnjih jutranjih urah je iz luke zaplul le en domačin s svojo pasaro in njenim značilnim zvokom. Zbudil sem se le jaz, ker kot večina skiperjev na krovu spim z enim odprtim očesom.

Po zajtrku smo zapluli iz zaliva proti zahodu. Takoj za rtom je zaliv Dance, ki je primeren za dnevno kopanje. Je odprt proti zahodu, od koder piha maestral in povzroča valove. Med njim in naslednjim zalivom Izmeta se proti otoku Kosor razteza čer. V plimi je skoraj vsa pod vodno gladino, v oseki pa seže čez vodno gladino. Razteza se 100 m proti jugu. Pluti moramo na varni razdalji. Zaliv Izmeta je nekoliko bolj primeren za sidranje. V njem je velik del morskega dna prekrit z mivko. Morje je zato izjemno lepe turkizne barve. Žal pa je zaliv odprt proti zahodu in v poletnih dneh v njem vedno rahlo valovi. Nekoliko boljšo zaščito pred maestralom nudi zaliv na otoku Zvirovnik. V njegovem južnem delu, kjer so globine med 2 in 5 m, valovanja praktično ni. Primeren je za dnevno kopanje in tudi za prenočevanje. Tudi, če ga boste obiskali v najvišji sezoni, boste v zalivu verjetno sami.

Pred maestralom pa je odlično zaščiten zaliv Zaglav Veli. V njem je nekaj apartmajskih hiš. Zunaj sezone v zalivu ni nikogar. V poletnem času, ko se apartmaji napolnijo s turisti, ki si želijo dopust preživeti v nekoliko bolj odročnih lokacijah, pa bo v zalivu nekaj kopalcev in kakšen gliser privezan na plovko. Sidramo lahko na globinah med 2 in 10 m.

Zaliv Tri Luke, otok Korčula

Ko zaplujemo še nekoliko bolj zahodno, se počasi bližamo najlepšim zalivom, ki jih premore zahodni del otoka Korčula. Najprej je tu zaliv Gradača s svojo turkizno vodo, nato Garma in Nova, ki sta manj primerna za sidranje, potem pa zaplujemo v predel, ki je z zahodne strani zaščiten z rtom Ključ, z južne pa z otokom Trstenik. To sta dva najbolj priljubljena zaliva na jugozahodu Korčule. Prvi je Slatina z izjemno lepo turkizno vodo, drugi pa Tri luke, ki ga sestavljajo trije lepi zalivi primerni za sidranje in prenočevanje. Mi smo se odločili za sidranje v srednjem, severozahodnem zalivu. Vsi trije zalivi imajo peščeno dno in sidro drži dobro. Globine so več kot 3 m, zato je sidranje v zalivih varno. Na obali so številne skale, na katere lahko privežete krmo plovila.

V nobenem izmed treh zalivov ni ponudbe. Ni ne gostiln ne barov in nobene trgovine. Če se odločite za prenočevanje v tem delu Korčule, se morate pravočasno oskrbeti. Zunaj sezone bodo zalivi prazni, med poletno sezono pa bo v zalivih sidralo nekaj plovil.

Zaliv Poplat, otok Korčula

Noč v zalivu je bila mirna. V zgodnjih jutranjih urah je začela pihati burja. Ker je bil to naš zadnji dan bivanja na Korčuli, smo se takoj po zajtrku pripravili za plovbo. Izpluli smo med rtom Ključ in otokom Trstenik. Takoj za rtom je zaliv Zaklopatica, ki je nekoliko globlji, a vseeno primeren za sidranje. Na skrajnem jugozahodnem delu Korčule, severno od rta Velo Dance, je zaliv Trstena Vela. V zaliv nismo vpluli. Pred plovbo proti Splitu smo se hoteli ustaviti v zalivu Poplat, ki smo ga že obiskali in v njem tudi prenočevali. Zaliv je zaščiten pred vsemi vetrovi, razen pred zahodnimi. V poletnih mesecih ima prenočevanje v zalivu poseben čas. Ker je odprt proti zahodu, boste lahko v večernih urah uživali v sončnem zahodu. V zalivu je več apartmajskih hiš in lepa peščena plaža. Zunaj sezone je zaliv prazen, v poletni pa bo v njem nekaj plovil in čez dan kopalci.

To je bil naš zadnji postanek na otoku. Ko smo izpluli iz zaliva, je burja že dosegala hitrosti okrog 12 vozlov, kar je bilo idealno za dolgo plovbo proti Splitu.

 

Prvi video posnetki Korčule iz zraka

 

< Južna Korčula