Tina Mrak – Veronika Macarol, Žan Luka Zelko

23. julija 2021 se uradno odpirajo letošnje preložene olimpijske igre Tokio 2020, ki bodo 32. olimpijske igre moderne dobe, jadranje pa je bilo del vseh vse od daljnega leta 1896 v Atenah, ko ga sicer na koncu zaradi vremenskih razmer ni bilo možno izvesti, in pa z izjemo leta 1904. To bodo tudi 8. olimpijske igre samostojne Slovenije in prav na vseh so nastopile jadralne posadke, še pred samostojnostjo naše države pa slovenske nastope v jadranju beležimo še na dveh olimpijadah, in sicer senzacionalni nastop posadke Mario Fafangel in Janko Kosmina leta 1960 v Rimu, ko sta v razredu zvezda osvojila 8. mesto, ki je nato 44 let ostalo najboljši slovenski rezultat, prebojen za tiste čase. Prvič sta se izboljšanju tega rezultata nevarno približala Tomaž Čopi in Mitja Margon v razredu 470 leta 2000 v Sidneyu z 9. mestom, že v naslednjem olimpijskem ciklu 2004 v Atenah pa smo ga hkrati dvojno izboljšali – Klara Maučec in Vesna Dekleva Paoli s 4. mestom v razredu 470 in s prvo olimpijsko medaljo bronastega leska, ki jo je tega leta pri svojih 28 letih v razredu laser prijadral Vasilij Žbogar v Atenah. Sledilo je še srebro v Pekingu 2008, prav tako na prsih Vasilija Žbogarja. Kasneje je začel jadrati v razredu finn, a mu v Londonu 2012 osvojeno 6. mesto mu k sreči ni dalo miru, zato je poskusil še enkrat in v Riu leta 2016 prijadral še eno olimpijsko srebro v razredu finn. 

Tina Mrak – Veronika Macarol, Žan Luka Zelko

Tokrat na pot odpremljamo dobro pripravljeno ekipo, ki bo na Japonsko prinesla kar za osem olimpijskih ciklovizkušenj, če štejemo vse olimpijske nastope trenerja ženske posadke 470 Tomaža Čopija, njegovega sojadralca in tokrat vodje odprave Mitje Margona, in pa seveda aktualne krmarke Tine Mrak in flokistke Veronike Macarol, ki bosta letos nastopili drugič kot skupna posadka po Riu 2016, ko sta osvojili 6. mesto, za Tino Mrak pa bo to že tretji nastop, saj je že v Londonu 2012 nastopila v posadki s Tejo Černe. Prvič pa se bo na teh olimpijskih igrah preizkusil borbeni Mariborčan v razredu laser pod sloganom Iz Drave do Tokia, ki predstavlja 18. slovensko posadko v vsej zgodovini slovenskih nastopov modernih olimpijskih iger. 

TINA MRAK IN VERONIKA MACAROL 

Tina Mrak – Veronika Macarol

Kvalifikacija za olimpijski nastop podeljena: Svetovno prvenstvo, Aarhus, Danska, 2018

Tina Mrak in Veronika Macarol sta prvič skupaj jadrali že kot mladinki, skupno pot na vrhunskem nivoju pa sta začeli leta 2013 in že naslednje leto iz Aten domov prinesli prvo, bronasto, medaljo z evropskega prvenstva. Leto zatem sta že postali prvakinji stare celine v danskem Aarhusu 2015 ter osvojili svojo prvo medaljo na svetovnem pokalu v Weymouthu. V odlični formi sta prijadrali v olimpijsko leto 2016 in v Rio de Janeiru imeli medaljo že praktično v žepu, a pritožba japonske posadke zaradi manevra v osmi regati, diskvalifikacija in pribitek 21 točk so jima preprečili sanjski razplet. Končali sta na 6. mestu, a s prepričljivo zmago v zadnji regati sta jasno nakazali, s kakšnimi nameni se nameravata vrniti. Nov olimpijski ciklus sta začeli s težko pričakovano prvo medaljo s svetovnega prvenstva z bronom v Solunu 2017, nato pa leta 2018 osvojili vse cilje – zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju, v Bourgasu ponovno zasedli evropski prestol, na svetovnem prvenstvu v Aarhusu pa sta si že na prvi delitvi olimpijskih vozovnic prijadrali kvalifikacijo za Tokio 2020. Po nekoliko slabši sezoni v letu 2019 sta tik pred pandemijo koronavirusa s srebrno medaljo na svetovnem pokalu v Miamiju 2020 spet pokazali, iz kakšnega testa sta. Po dolgem tekmovalnem premoru jima prestavljeno olimpijsko leto 2021 na prvih regatah še ni prineslo želenih rezultatov, intenzivnost treningov in priprav pa nikakor ni popustila, prav tako ne motivacija in jasen cilj. Tina Mrak in Veronika Macarol s svojo ekipo odpotujeta na Japonsko v petek, 9. julija, kjer ju v kontejnerju,  ki je pravkrar prispel na prizorišče, že tudi čaka nova jadrnica Šavrinka. 

Olimpijski dvosed 470 je bil oblikovan leta 1963, mednarodni status je pridobil 1969, prvič pa nastopi na olimpijskih igrah v Atenah 1976. Leta 1988 je bil prav ta razred izbran za prvi nastop ločene ženske konkurence. Letos pa ga zadnjič spremljamo v ločeni moški in ženski konkurenci, saj bodo prihodnje leto v tem razredu le še mešane moško-ženske posadke. Za OI Tokio 2020 ima daljšo tradicijo na olimpijadah le razred finn, od katerega pa se bo jadralna skupnost poslovila na olimpijskih igrah Pariz 2024, tako da bo 470 v prihodnje najstarejši aktiven jadralni razred. 

ŽAN LUKA ZELKO 

Žan Luka Zelko

Kvalifikacija za olimpijski nastop podeljena: SP laser, Sakaiminato, zaliv Miho, Japonska 2019, kjer je osvojil končno 26. mesto in olimpijsko kvoto zgrešil za eno mesto, sledil je nepričakovan preobrat. Gvatemalec Juan Ignacio Maegli, ki je takrat ujel zadnjo izmed šestih razpoložljivih olimpijskih vozovnic, je mesec dni kasneje zmagal tudi na Panam igrah v Limi, ta uvrstitev pa ima po pravilih svetovna jadralne organizacije World Sailing prednost pri določanju kvot, tako da je Gvatemalcu priznala kvoto z južnoameriških regionalnih kvalifikacij, Zelku pa dodelila normo s svetovnega prvenstva. Srečno novico smo potrdili 22. avgusta 2019.

Na svoji dolgi jadralski poti je Zelko že kot mladinec osvojil srebro na mladinskem svetovnem prvenstvu v razredu laser radial, bron na evropskem prvenstvu v razredu byte CII, bron na evropskem in na svetovnem prvenstvu v razredu laser radial v članski konkurenci. V tem olimpijskem ciklu si je po Aarhusu 2018 moral vzeti nekaj premora za sanacijo poškodb, nato pa je odlično pripravljenost potrdil na finalni regati svetovnega pokala junija 2019 v Marseillu, kjer je na prizorišču bodočih olimpijskih iger 2024 osvojil bron kot svojo prvo kolajno na regati svetovnega pokala, na SP na Japonskem pa je nato na drugi delitvi olimpijskih vozovnic prijadral kvalifikacijo razreda laser. Sezono je nadaljeval v deželi vzhajajočega sonca in avgusta na predolimpijski regati v Enošimi zasedel končno 20. mesto, septembra pa na istem prizorišču na prvi regati svetovnega pokala v sezoni 2019/2020 osvojil 30. mesto. Načrti regat so se v času omejitev povezanih s koronavirusom močno spremenili, na lanskem evropskem prvenstvu v Gdansku je osvojil 43. mesto, letos je med pripravami prebolel tudi Covid 19, nato pa po okrevanju regato svetovnega pokala na Nizozemskem končal na 21. mestu.

Olimpijski enosed laser, ki ga poznamo od leta 1970, je že od Atlante 1996 del olimpijske zgodbe. Zaradi enostavnosti in dostopnosti je postal najštevilčnejši razred in ena najpopularnejših izbir za olimpijsko jadranje. V razredih laser gre za enako jadrnico, razlika je v velikost jadra, ki je pri moških večje. Zaradi zapletov s proizvajalci in licencami pa krovno združenje jadrnico predstavlja pod novim imenom, ILCA 6  za radial in ILCA 7 za standard. Za prihodnje olimpijske igre v Parizu laser ostaja edini olimpijski enosed.

Koledar Tokio 2020

Žan Luka Zelko (ILCA 7): 25., 26., 27., 29., 30. julija + 1. avgusta regata za medalje

Tina Mrak in Veronika Macarol (470): 28.,29.,30. julij,1.,2. avgust + 4. avgusta regata za medalje

Vir: JZS.si; Foto: Uroš Kekuš Kleva