Elan Impression 43

Jadrnica, ki je bila ustvarjenja poslanstvom da posadki zagotovi udobje na krovu. Sprostitev in užitek sta prioriteta, zato jadrnica ponujajo izjemno prostornost, in številne površine za sončenje tako na krmi, kot drugje na krovu. Omogoča namestitev zunanjega žara in, hladilnika, ter mikrovalovne pečice in aparata za kavo v notranjosti.

Zunanjost

Kokpit je zasnovan tako za sprostitev in zabavo med sidranjem, kot tudi za užitek med jadranjem. Veliko sedalnih površin poskrbi za udobno vožnjo večje, tudi do 10-članske posadke. Opcijska modularna miza v kokpitu se spremeni v dva ležalnika in omogoča počitek v senci ali sončenje tudi v tem delu jadrnice. Estetsko dovršeni nosilci krmilnih volanov dopuščajo vgradnjo do 9-inčnih ekranov z ladijsko elektroniko, ter številne druge inštrumente, ki bodo še izboljšali vašo jadralsko izkušnjo. Dva pripadajoča kompozitna volana vam bosta omogočila svobodo gibanja na krovu med jadranjem.

V kokpitu je na voljo veliko število shranjevalnih prostorov, ki nudijo dovolj prostora za rešilne jopiče in ostalo nujno opremo, ki mora biti vedno pri roki. V palubo sta vgrajena tudi dva krmna boksa, ki nudita dodaten prostor za sedenje in imata na vašo željo lahko vgrajen žar in hladilnik.

Jadrnica ima v standardu malo kopalno ploščad, za še več prostora, varnosti in občutka zaprtega krmnega predela med jadranjem, pa jo je mogoče nadgraditi tudi z veliko.

Elan Impression ne bi bila popolna brez ikoničnih sedežev nad krmo, ki bodo zagotovo prvi zasedeni še pred izplutjem.

Palubo je mogoče obogatiti s sintetično ali pravo tikovino, odvisno od lastnikovih želja.

Strešna in bočna okna so vgrajena v dvignjeni centralni del palube in v notranjost spustijo veliko naravne svetlobe in svežega zraka.

Standardna specifikacija jadrnice Elan Impression 43 vsebuje tudi samopreletajoči flok, lahko pa ga, med drugimi opcijami, nadgradimo v genovo.

Notranjost

Novi lastniki lahko izbirajo med tro in štiri-kabinsko različico. Različica s tremi kabinami vključuje lastniško kabino z otoško posteljo in prostorno lastniško kopalnico z ločenim tušem, štiri-kabinska verzija pa ima dodano kabino s pogradom, kot nalašč za družine z otroki ali skupino prijateljev.

Notranjost je izdelana iz rustikalnega hrastovega furnirja in marine vezanih plošč, končni izgled pa kontrastno dopolnijo moderne zgornje omarice v sivi barvi. Za boljšo vzdržljivost pohištva so na vseh bolj izpostavljenih površinah dodani zaključki iz masivnega hrastovega lesa.

V salonu lahko celotno posadko udobno namestimo za centralno mizo, ob kateri je sedežna garnitura v obliki črke U in dva stola iz masivnega lesa, ki se med plovbo zložita na vnaprej določeno mesto. Salonska garnitura se lahko enostavno spremeni tudi v dodatno dvojno ležišče.

Kuhinja ima obliko črke L. V daljšem stranskem delu kuhinje je postavljen štedilnik s tremi rinkami in pečica, v krajšem delu kuhinje, postavljenem v frontalni del salona, pa je nameščen hladilnik, ki se odpira od spredaj, in s svojo postavitvijo zagotavlja bolj stabilno uporabo med samo plovbo. Taka razporeditev kuhinje ponuja tudi veliko odlagalnih površin in omaric za shranjevanje. Kuhalno območje je zaščiteno s ploščami, ki so enostavne za čiščenje, skozi loputo na vrhu pa je omogočeno tudi prezračevanje.

Izdelava in oblikovanje

S svojo modernejšo obliko in širšim trupom ta jadrnica ponuja veliko več kot njene predhodnice, z nadaljevanjem tradicije dvignjenega centralnega dela palube pa se zelo dobro znajde tudi med tekmeci v svojem razredu. Jadrnica ima odlične jadralne lastnosti tudi ko je polno opremljena in ima večji ugrez. Nikogar verjetno ne bo presenetilo dejstvo, da so tudi tokrat trup in plan jader oblikovali v navtično-arhitekturnem studiu Humphreys Yacht Design.

Estetski del industrijskega oblikovanja je rezultat sodelovanja z oblikovalskim studiom Pininfarina. To sodelovanje med Elanom in Pininfarino se je že v preteklosti izkazalo kot odlična poteza pri jadrnici Elan E6, nosilko večih oblikovalskih nagrad, in se pri tej jadrnici nadaljuje.

Trup in plan jader sta optimizirana za enostavno jadranje z manjšo posadko. Elan tehnologija 3D vakumske infuzije omogoča lažjo, bolj togo in varno konstrukcijo. T.i. VAIL oz. vakumska infuzija v procesu laminacije ustvari trden trup brez nepravilnosti ali zračnih mehurčkov, kar v kombinaciji z zunanjo plastjo vinil estra naredi jadrnico odporno proti osmozi.

»3D« označuje vertikalna in lateralna ojačitvena rebra, ki omogočajo najboljše mehanske lastnosti trupa in takelaže, kar je tudi skrivnost togosti slavnih Elanovih trupov.

Tudi paluba je zgrajena z VAIL tehnologijo, ki pripomore k zmanjšanju teže in obstojnosti jadrnice, obenem pa izboljša mehanske lastnosti kompozita. Poleg tega je ta proces izdelave tudi prijaznejši do okolja in varnejši za same izdelovalce jaht, saj jih zaščiti pred izpostavljenostjo kemikalijam in obenem tudi zmanjšuje količino odpadnega materiala.

Ta jadrnica ima dva krmilna lista, ki sta dobila svojo obliko v studiu Humphreys Yacht Design, in ga Elan izdeluje znotraj hiše iz epoksi smole. Optimizirana sta za togost, vzdržljivost in nadzor in omogočata natančno upravljanje.

Tehnični podatki
 Celotna dolžina 13.32 m | 43’ 8’’   Motor (električni-opcija) Oceanvolt electric TBQ
 Celotna Dolžina (s kosnikom) 13.60 m | 44' 7"  Rezervoar za gorivo 287 L | 75.8 US gal
 Dolžina trupa 12.82 m | 42'   Rezervoar za vodo (standard) 270 L | 124 US gal
 Dolžina na vodni liniji 12.20 m | 40’   Rezervoar za vodo (opcija) 470 L | 124 US gal
 Največja širina 4.25 m | 13’ 11”   Glavno jadro (standard) 46.68 m2 | 502.5 ft²
 Ugrez (standard) 1.95 m | 6’ 5”  Glavno navijalno jadro (opcija) 42.10 m2 | 453.2 ft²
 Ugrez (opcija) 1.70 m | 5’ 7”  Samopreletajoči flok (standard) 34.1 m2 | 367 sq feet
 Najvišja točka plovila (vkl. anteno)  19.90 m | 65’ 3”  Genoa (opcija) 41.30 m2 | 444.5 ft²
 Izpodriv (standard) 11,100 kg | 24,471 lbs  Genaker  118 m2 / 1,270 ft²
 Balast (standard) 3,541 kg | 7,807 lbs  I 16.30 m | 53’ 6” 
 Balast (opcija) 3,686 kg | 8,126 lbs  J 4.815 m | 15’9” 
 Motor (standard) Yanmar 4JH45 / 45 HP  P 15.20 m | 49’10” 
 Motor (opcija) Yanmar 4JH57 / 57 HP  E 5.43 m | 17’10” 
 Motor (opcija) Yanmar 4JH80 / 80 HP Oblikovanje Humphreys Yacht Design & Elan Design Team

 

Fotogalerija